Σταύρος Χατζησάββας: Δεν έχω πρόβλημα ανικανότητας!

Του Χρήστου Κωνσταντίνου

Με χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο www.tvonenews.com.cy ένα νέο άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για το μουσικό του ταλέντο, τον αυθορμητισμό του, την αλήθεια και την ειλικρίνεια που μας έχει συνηθίσει μέσα από τον τρόπο που μιλά και παρουσιάζει με μια πειστική επιχειρηματολογία τις θέσεις και τις απόψεις του για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Μιλά για όλους και για όλα, από τον πρόεδρο της δημοκρατίας μέχρι και τη Bασιλική Δημητρίου. 


Ποια είναι η άποψη σου για τους χειρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της λύσης του κυπριακού προβλήματος;

Θεωρώ και πιστεύω ότι διαχρονικά οι ταγοί που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο (από δεξιά μέχρι αριστερά) εφάρμοσαν αναποτελεσματικές και ανακόλουθες πολιτικές σε όλους τους άξονες της πολιτικής ζωής του τόπου. Τα αρνητικά αποτελέσματα των επιλογών τους καλούμαστε όλοι εμείς να πληρώσουμε και μάλιστα με πολύ ακριβό τίμημα. Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το εθνικό μας πρόβλημα από την συγκεκριμένη ατζέντα. Διαφωνώ με την πεπατημένη πολιτική γραμμή που ακολουθούν οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Θεωρώ ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τις ευλογίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα και αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη την δική μας πλευρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στον γύψο. Το πρόβλημα μας δεν είναι δικοινοτικό. Το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Ξέρετε, κάποτε όλα τα κόμματα, έλεγαν για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του κυπριακού. Μας έλεγαν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και πως τα σύνορα μας είναι οι ακτές της Κερύνειας. Ακόμη μας έλεγαν, έξω ο τουρκικός κατοχικός στρατός και πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού. Μεγάλωσαν γενιές με το σύνθημα πάνω στα τετράδια ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ. Μας έλεγαν ακόμη για το ανθρωπιστικό θέμα της εξακρίβωσης της τύχης ΟΛΩΝ των αγνοουμένων μας (ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων).

11659537-10206034777922259-4404658678504532163-n.jpg

Για όλα τα εγκλήματα πολέμου που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο, μέχρι και σήμερα δεν έχει κάτσει στο σκαμνί για να δικαστεί πέραν από ορισμένες περιπτώσεις όπου πολίτες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ψηφίσματα τόσο του ΟΗΕ (Γενική Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας, αξιώνουν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και καταδικάζουν την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους) όσο και της Ευρωπαικής Ένωσης (επιστροφή Αμμοχώστου) εξακολουθεί η Τουρκία να τα αγνοεί χωρίς να έχει κανένα κόστος. Αυτός είναι μακροχρόνιος αγώνας;

Ορισμένα δε, από τα ''κατορθώματα'' της Τουρκίας στην Κύπρο είναι: α. για 42 χρόνια κρατά παράνομα και δια της βίας των όπλων το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα και τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης. β. 200 χιλιάδες ελληνοκύπριοι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. γ. Χιλιάδες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Αγνοούμενοι, ένα ιδιαίτερα λεπτό και ανθρωπιστικό ζήτημα για το οποίο η Τουρκία μετά από 42 χρόνια εξακολουθεί να μην δίνει στοιχεία από τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να μην επιτρέπει τις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων σε στρατιωτικές περιοχές. Για τους αγνοούμενους που έχουν εντοπιστεί και έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία τους μέσα από την μέθοδο DNA, δέχθηκαν οι πολιτικοί μας φωστήρες, στο πιστοποιητικό θανάτου να γράφει: αιτία θανάτου άγνωστη!!! δ. Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της βόρειας γεωγραφικής περιοχής του νησιού παραβιάζοντας ακόμα και την σύσταση της UNESCO (αρχαιολογικοί χώροι, αρχαία μνημεία, εκκλησίες, μοναστήρια ακόμα και κοιμητήρια) λεηλατήθηκαν από τους Αττίλες. Οι αλλαγές στα τοπωνύμια είναι επίσης ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αλλοίωσης του ελληνικού πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, όπως επίσης η ανέγερση μουσουλμανικών τεμένων. ε. Ο εποικισμός αποτελεί πάγια τακτική των κατοχικών δυνάμεων που αποσκοπεί στην αλλοίωση του πληθυσμού της, διά της ένοπλης βίας, κατακτηθείσας περιοχής. Το Διεθνές Δίκαιο κατατάσσει τον εποικισμό στα σοβαρότερα εγκλήματα στη διεθνή έννομη τάξη.

11265025-10205542610458380-2753441037540323464-n.jpg

Ο Μακάριος έκανε αναφορά για μακροχρόνιο αγώνα και όχι για συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς με στόχο να συναντήσουμε τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, και δια της υπογραφής μας, να νομιμοποιήσουμε όλα όσα έχει κάνει επί του εδάφους και ταυτόχρονα την απενοχοποίηση της για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Κύπρο.

Και σπεύδω να προλάβω ορισμένους που θα πουν καλά Σταύρο, τι προτείνεις ή τι απαντάς στην άποψη είμαι υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους; Θα έλεγα ναι σε ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει κενά και παραλήψεις, που δεν δημιουργεί ένα υδροκέφαλο κράτος το οποίο δεν θα μπορέσει να είναι λειτουργικό. Λέω ναι στο σχέδιο το οποίο θα είχε καθαρά τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, (και όχι της Συνομοσπονδίας που έχει το υπό εκκόλαψη σχέδιο) που θα διασφαλίζει την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν θα υπάρχουν επεμβατικά δικαιώματα και στρατοί κατοχής, που δεν θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφος, που δεν θα έχει κανένας το δικαίωμα βέτο, που δεν θα παραμένουν έποικοι, με κανένα απολύτως περιορισμό σε ανθρώπινα ή πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς κανένα στοιχείο εθνικού, θρησκευτικού ή άλλου ρατσιστικού διαχωρισμού και σίγουρα με την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους τόσο ελληνοκυπρίων όσο και τουρκοκυπρίων. Ένα σχέδιο που θα έχει το δικαίωμα ο νόμιμος ιδιοκτήτης να αποφασίζει τι θα κάνει την περιουσία του και όχι να έχει ίσα ή και περισσότερα δικαιώματα ο χρήστης… 

Αυτό το σχέδιο που θα έρθει στον κυπριακό λαό το κρίνω μόνο μέσα από τις μέχρι τώρα συγκλίσεις (τις οποίες ανέφερε ο ίδιος ο ΠτΔ) θεωρώ και πιστεύω ότι διχάζει και δεν ενώνει, το κράτος, τους θεσμούς, τις κοινωνίες των πολιτών, των δυο κοινοτήτων.   

14500251-10209403330373965-5084582526523443261-o.jpg


Θα έβαζες ξανά υποψήφιος βουλευτής με άλλο κόμμα; Αν ναι ποιο κόμμα θα ήταν αυτό;

Σίγουρα θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα διότι είμαι ένας νέος άνθρωπος με ανησυχίες, με έντονο το ενδιαφέρον για προσφορά στα κοινά. Είμαι ενεργός πολίτης, και επιδίωξη μου είναι να είμαι ωφέλιμος και χρήσιμος ευρύτερα στην κοινωνία των πολιτών. Ότι δεν μας αρέσει προσπαθούμε να το αλλάξουμε με την ουσιαστική συμμετοχή μας και όχι επιλέγοντας τον καναπέ. Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς ανθρώπους να ακούσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, να τα καταγράψω, να ετοιμάσω σχέδιο δράσης προς αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που σήμερα μας πνίγουν. Επίσης μου δόθηκε η δυνατότητα μέσα από μια ουσιαστική συμμετοχή τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο να φέρω αυτά τα προβλήματα στο προσκήνιο, προβλήματα που για χρόνια μπήκαν στις ελληνικές καλένδες. Τώρα όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, όταν υπάρχει κάτι επίσημο θα ενημερώσουμε τους πολίτες. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι πολύ σύντομα…

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στην επιφάνεια το πρόβλημα του κοινωνικού εκφοβισμού λόγο διαφορετικότητας κοινώς bullying. Εσείς δέχεστε την διαφορετικότητα; Για παράδειγμα θα στηρίζατε μια πορεία υπερηφάνειας;

Έχετε μπροστά σας έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δεχθεί έντονα τον ρατσισμό, τον κοινωνικό εκφοβισμό το γνωστό σε όλους μας bullying από το 2012 με την κυκλοφορία του δίσκου μας You are welcome friends to Cyprus. Τα πρώτα χρόνια ήταν έντονος ο πόλεμος, οι απειλές, οι επιθέσεις, οι ειρωνείες προς το άτομο μου λες και είμαι παιδί τρίτης κατηγορίας ή ενός κατώτερου θεού. Και όλα αυτά για ένα τραγούδι άδολο που έλεγε την περηφάνια μας που η μικρή Κύπρος θα ήταν Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρώπης. Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα αφού ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Φτάνοντας στο σήμερα, μετά από περίπου 5 χρόνια υπάρχει αλλά σε λιγότερο βαθμό. Με πείσμα, αποφασιστικότητα, τόλμη και πολύ σκληρή δουλειά κάτω από δύσκολες συνθήκες δίνω τον δικό μου αγώνα. Ένα αγώνα για την διασφάλιση και προστασία τόσο του αυτοσεβασμού όσο και της αξιοπρέπειας μου. Συνεπώς για τέτοια θέματα έχω τεράστιες ευαισθησίες και ναι αποδέχομαι την διαφορετικότητα.

Η πορεία υπερηφάνειας είναι κάτι άλλο, το οποίο δεν στηρίζω και δεν πρόκειται να στηρίξω. Πρόκειται καθαρά για ένα πανηγύρι αλλοφροσύνης που ενισχύει την κοινωνική γκετοποίηση και την δημιουργία ομάδων ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών. Είναι πορεία υπερηφάνειας αγόρια να ντύνονται γυναίκες, με φτερά και πούπουλα, όπου τις περισσότερες φορές εντελώς γυμνοί, κάνουν παρελάσεις μέσα σε κεντρικούς δρόμους πόλεων κρατώντας πανό όπου μεταξύ άλλων γράφουν συνθήματα του τύπου γουστάρω και πουστάρω; Αυτό είναι η διαφορετικότητα; Πιστεύω ότι έχασαν την ουσία.

Η δική μου στάση ζωής είναι η εποχή του μέτρου, της ακρίβειας, της καθαρότητας, της διαφάνειας! 

14525239-10209403330293963-8873976235324352180-o.jpg


Πολλοί σας έχουν κρίνει για τον τρόπο που προβάλατε την υποψηφιότητα σας ως βουλευτής και ποιο συγκεκριμένα τα τραγούδια σας. Πως το σχολιάζεις αυτό;

Υπάρχει μια κυπριακή παροιμία που λέει καθένας με το γούστο του τζαι απόν έσιει ας γυρεύκει. Από τα λίγα πράγματα που δεν μας έκλεψαν δικοί μας ή ξένοι είναι το χιούμορ. Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν ένα επικοινωνιακό 'παιχνίδι' στην ουσία μέσα από το οποίο επεδίωξα να αντιστρέψω τους όρους και να σπάσω τα επικοινωνιακά καλούπια που θέλουν όλους τους υποψήφιους να στέλνουν μηνύματα, να κάνουν τηλέφωνα ακόμα να στέλνουν και email ζητώντας την ψήφο των πολιτών. Όλα αυτά καταντούν κάθε φορά ιδιαίτερα κουραστικός μπελάς και ενόχληση στους πολίτες. Εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη…  

1915514-1089656526117-2254780-n.jpg


Στίχοι σαν το “Πάψε να ζεις με τις μαϊμούδες, πάμε μαζί στις Φοινικούδες”, έχουν πάρει απίστευτα αυστηρές κριτικές. Γιατί επιλέγετε να εκφράζεστε με τέτοιους χιουμοριστικούς στίχους που δεν είναι κατανοητό το νόημα τους;

Τους στίχους σχεδόν όλων των τραγουδιών μου υπογράφει ο ένας και μοναδικός Λεωνίδας Μαλένης. Από το 2008 που συνεργαζόμαστε φτιάξαμε πέραν των 50 πρωτογενών τραγουδιών. Πηγή έμπνευσης για εμάς είναι η Κύπρος, οι άνθρωποι της, η αγάπη, ο έρωτας αλλά και για όλα όσα συμβαίνουν μέσα και γύρω μας είτε θετικά είτε αρνητικά. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι απλό αθώο και άδολο με έντονο το σατιρικό στοιχείο από την αρχή μέχρι το τέλος από τον στίχο μέχρι την μουσική και ενορχήστρωση. Ένα τραγούδι που αποτυπώνει με τον πιο αληθινό τρόπο αρκετές πραγματικότητες που όλοι μας λίγο ή πολύ σε διάφορες φάσεις της γλυκιάς ζωής μας βιώσαμε ή εξακολουθούμε να βιώνουμε. Διαφωνώ μαζί σας πως δεν είναι κατανοητό το νόημα των στίχων. Αντίθετα μάλιστα, να μου επιτρέψετε να σας θυμίσω πως και ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις έγραψε το γνωστό σε όλους μας σατιρικό – χιουμοριστικό τραγούδι νιάου νιάου βρε γατούλα με την ροζ μυτούλα γατούλα μου μικρή.

Τι έχεις να πεις για την κριτική που άσκησε το μοντέλο Βασιλική Δημητρίου σε σχέση με την πoιότητα και την επιτυχία των τραγουδιών σου;

Στην Κύπρο που ότι δηλώσει ο κάθε ένας είναι, δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό. Προσπαθώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που της ζήτησα την άποψη της για το οτιδήποτε πόσο μάλλον για την ποιότητα ή την επιτυχία των τραγουδιών μου. Μου είναι παγερά αδιάφορη τόσο η ίδια όσο και η άποψη της. Η κα. Δημητρίου έλαβε 3 φορές μέχρι σήμερα μέρος στον διαγωνισμό ομορφιάς. Την πρώτη είδε την διαδικασία από τον καναπέ του σπιτιού της αφού κόπηκε. Την δεύτερη φορά κατάφερε να περάσει ενώ την τρίτη την έδιωξαν κακήν κακώς από το πρώτο live. Της εύχομαι να συνεχίσει τις προσπάθειες της και που ξέρει ίσως μετά από πάρα πολλά χρόνια να καταφέρει να κερδίσει το στέμμα της ΣΤΑΡ Κύπρος και να εκπληρώσει το όνειρο της από ένα τίποτα να γίνει δυο τίποτα. 

14470484-10209403234091558-3760551190635272191-n.jpg


Η γνώμη σου για τη συμμετοχή της Demmys στη Eurovision;

Δεν έχω καμία άποψη διότι δεν την ξέρω. Άλλωστε έχω αλλεργία με τις απευθείας αναθέσεις. Είμαι υπέρ της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής. Αυτές οι νοοτροπίες θεωρώ και πιστεύω ότι είναι λάθος και δεν ενισχύουν σε καμία περίπτωση την πολιτιστική ανάπτυξη και μουσική εξέλιξη των χωρών που τις εφαρμόζουν, αφού αποκλείουν το δικαίωμα της συμμετοχικότητας και του μουσικού πλουραλισμού.

Θεωρείς ότι σωστά έπραξε το ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου να στείλει τον Hovig στη Eurovision με απευθείας ανάθεση;

Αρχικά θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Hovig. Γνωριστήκαμε μια φορά στα πλαίσια διεξαγωγής του Ραδιομαραθώνιου. Ο σεβασμός και η εκτίμηση μου προς το πρόσωπο του είναι δεδομένη. Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, έχω αλλεργία με τις απευθείας αναθέσεις. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν το αναφέρετο δικαίωμα στην συμμετοχή. Οι λειτουργοί του ΡΙΚ που εδώ και χρόνια είναι οι ίδιοι (καμία εφαρμογή της εναλλαξιμότητας) έχουν στο ενεργητικό τους τα τελευταία χρόνια μόνο ''πρωτιές'', αν γυρίσουμε τον πίνακα της τελικής βαθμολογίας από την ανάποδη!!! Συγκεκριμένα από το 1999 μέχρι σήμερα λάβαμε τις ακόλουθες θέσεις 22, 21, 6, 20, 5, 18, από το 2006 μέχρι το 2009 καμία πρόκριση στον τελικό, το 2010 λάβαμε την 21 θέση, το 2011 δεν προκριθήκαμε στον τελικό, το 2012 ήρθαμε 16, το 2013 δεν περάσαμε στον τελικό, το 2014 δεν είχαμε συμμετοχή, ενώ το 2015 ήρθαμε στην θέση 22 και το 2016 στην θέση 21. Από minus1 έγιναν Minus21!! Και ρωτώ ευθέως την διοίκηση του ΡΙΚ να απαντήσει. Γιατί εξακολουθεί να επιμένει στους συγκεκριμένους ανθρώπους αφού τα αποτελέσματα που φέρνουν είναι ο απόλυτος πάτος; Το ΡΙΚ που είναι η δημόσια τηλεόραση έχει καθήκον και υποχρέωση να προωθεί κύπριους δημιουργούς (συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές, ενορχηστρωτές). Αυτές οι νοοτροπίες θεωρώ και πιστεύω πως κινούνται προς την λανθασμένη κατεύθυνση, δεν ενισχύουν σε καμία περίπτωση την πολιτιστική ανάπτυξη και μουσική εξέλιξη της Κύπρου και στερούν από τους πολίτες της πατρίδας μας το δικαίωμα της συμμετοχικότητας και του μουσικού πλουραλισμού. Στο τέλος ο κύπριος φορολογούμενος καλείτε να πληρώσει το οικονομικό κόστος το οποίο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ για να κάνουν στην ουσία κάθε χρόνο, οι ίδιοι λειτουργοί του ΡΙΚ ταξιδάκια αναψυχής!


Θα ήθελες στο μέλλον να πας στη Eurovision;

Στο πρόσφατο παρελθόν είχα στείλει συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision όμως στην πορεία την απέσυρα διότι οι έχοντες την ευθύνη λειτουργοί του ΡΙΚ εφάρμοσαν τακτική δυο μέτρων και δυο σταθμών, δημιουργώντας με τις τακτικές τους, υποψήφιους δυο ταχυτήτων και δυο κατηγοριών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να εκπροσωπήσω την Κύπρο με απευθείας ανάθεση. Αν θα συμμετείχα θα ήταν μέσα από μια ανοικτή διαδικασία, χωρίς κανένα αποκλεισμό, όπου την απόφαση για το ποιος/α θα εκπροσωπήσει την Κύπρο θα την λάμβανε το κυπριακό κοινό.  

16195570-10210488633425863-5502753669829219022-n.jpg

Θα ήθελες να ήσουν μέλος κάποιας κριτικής επιτροπής κάποιου talent show όπως το voice η star academy;

Σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στους βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους στόχους μου. Όμως δεν αποκλείω ποτέ τίποτα. Είμαι ανοικτός πάντα σε προτάσεις για ουσιαστική συνεργασία μέσα από τις οποία μπορούν να υπάρχουν αμφίδρομα οφέλη. Σίγουρα δεν θα τα βάψω μαύρα αν δεν γίνω μέλος κάποιας κριτικής επιτροπής. Εδώ θα πρέπει να σου πω ότι στο παρελθόν όταν γινόντουσαν προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα γυναικείο συγκρότημα στην Κύπρο είχα λάβει μέρος στην κριτική επιτροπή. 

Είσαι υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης;

Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει επιτέλους να απασχολήσει την κυπριακή πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Είμαι υπέρ της χρήσης της ιατρικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Άλλωστε αυτό ήταν μέσα στις προγραμματικές μου θέσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πιστεύω ότι η πολιτεία μέσα από ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις όπως η συνθήκη του Άαρχους προνοεί θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες, να ακούσει την κοινωνία των πολιτών και να βρει εναλλακτικούς τρόπους για αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος που υπάρχει και απασχολεί την κοινωνία, όμως κανείς δεν το ακουμπά…


Τι θα ήθελες,να αλλάξεις από τη λειτουργία της Βουλής;

Είναι γεγονός ότι ο νυν Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης προχώρησε και έκανε ριζικές τομές ως προς την αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πολλά πιστεύω ότι μπορούν ακόμα να γίνουν. Όπως για παράδειγμα η δυνατότητα Online ή τηλεοπτική / ραδιοφωνική δυνατότητα ενημέρωσης απευθείας των πολιτών για συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής (νοουμένου ότι δεν συζητιούνται θέματα που αφορούν ζητήματα κρατικής ασφάλειας). Διαφωνώ με την αλλαγή χρήσης του ιστορικού δημοτικού θεάτρου Λευκωσίας αφού η Βουλή θα το διεκδικήσει για δική της χρήση. Και τέλος διαφωνώ και με την τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων περιμετρικά του κτηρίου της Βουλής. Και διερωτώμαι τι έχουν να φοβηθούν από τον λαό που τους εξέλεξε για να τον αντιπροσωπεύουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων…;;

Μίλησέ μας για την επιτυχία του You are welcome friends to Cyprus. Αρκετοί ήταν αυτοί που το χλεύασαν. τι έχεις να πεις; 

Έχοντας στο μυαλό τα ιδιαίτερα αλλά και ποικιλόμορφα ιστορικά χαρακτηριστικά, τόσο της μακραίωνης όσο και της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, γράψαμε ένα τραγούδι άδολο εμπνευσμένο από την φράση '' You are welcome sir to Cyprus'' την οποία συναντάμε στον Othello του William Shakespeare. Ο Λεωνίδας ο οποίος έγραψε τους στίχους των τεσσάρων παραλλαγών του έργου αντικατέστησε την λέξη sir με την λέξη friends θέλοντας με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο να κάνει μια πολιτιστική σύζευξη ή ένα εύστοχο παραλληλισμό του χτες με το σήμερα. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη και το ότι η Κύπρος είναι το νησί της Αφροδίτης της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα.

Η επίσημη παρουσίαση του έργου αυτού, θα έπρεπε να γίνει στην Αμμόχωστο εκεί κοντά στον πύργο του Οθέλλου. Όμως η πολιτική κατάσταση η οποία επικρατεί στην αγαπημένη μας Κύπρο, από το 1974 με την παράνομη εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και με όλες εκείνες τις αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις εις βάρος της Κύπρου και του λαού της, η παρουσίαση του έργου αυτού γίνεται στην καρδιά της Λευκωσίας, της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, σε ένα εξίσου σημαντικό πολιτιστικό χώρο, την Πύλη Αμμοχώστου, η οποία έχει άμεση συνάρτηση με την κατεχόμενη πόλη. Ευχή μας σύντομα να κάνουμε άλλη μια παρουσίαση του έργου αυτού, στον πύργο του Οθέλλου, σε μια ελεύθερη από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, Αμμόχωστο.

Ο Λεωνίδας ακολούθησε μια συγκεκριμένη φόρμα γραφής βασισμένη πάνω στην σχετική φράση. Θα ήταν ξένο και αταίριαστο αν αυτή η συγκεκριμένη φόρμα άλλαζε στην πορεία της παραγωγής αυτού του έργου ή σε οποιοδήποτε από τα στάδια της ακολουθούμενης διαδικασίας. Είτε αυτό λέγεται σύνθεση, είτε αυτό λέγεται ενορχήστρωση, είτε αυτό λέγεται μουσική ταινία video clip. Έτσι αποφασίσαμε από κοινού με τον Λεωνίδα να κρατήσουμε μέχρι τέλους αυτή την γραμμή διατηρώντας με συνέπεια και σεβασμό, την σύζευξη του χτες με το σήμερα, του παρελθόντος με το παρόν.

Τα ''υλικά'' μας σε αυτό το ταξίδι είναι σίγουρα η Κύπρος, που από τα πανάρχαια χρόνια διαδραματίζει ένα σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο σε διάφορους τομείς, στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Επίσης η θεά της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτη, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από αυτό το ταξίδι, μιας και η Κύπρος είναι η γενέθλια γη της.

Ο παππούς ο δύτης, ο οποίος μαζί με την Αφροδίτη ήταν τα δυο πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της επικαιρότητας, δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Καριόλου ο οποίος ανακάλυψε το αρχαίο ναυάγιο του καραβιού της Κερύνειας, στην θάλασσα της αγαπημένης πόλης, που σήμερα στενάζει κάτω από την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας. Ακόμη και σε αυτό το σημείο γίνεται μια σημαντική συνάρτηση με το χτες, αφού η ανακάλυψη του ναυαγίου, αποδεικνύει και στην πράξη, πως η Κύπρος ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, στην ανατολική μεσόγειο.

Έντονη παρουσία στο έργο, διαδραματίζουν η θάλασσα, η οποία αντανακλά το φως και καθρεφτίζει τα πάντα, η γερόντισσα ελιά, ο αρχαιολογικός πλούτος του νησιού, ο οποίος είναι άλλη μια ένδειξη πως ο δυτικός πολιτισμός, οφείλει πολλά στον αρχαίο πολιτισμό των Ελλήνων. Έντονη παρουσία έχει και ο ήλιος ο αυτοκράτορας, που με όλα τα προηγούμενα στοιχεία που έχω αναφέρει, συνθέτουν ένα μοναδικά δομημένο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που όποιος άνθρωπος, έρθει στην Κύπρο το διακρίνει σε κάθε του βήμα.

Νιώθω την ανάγκη ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τους συντάκτες αυτών των σχολίων για το χρόνο που διέθεσαν για να μας πουν τη γνώμη τους. Θέλω για ακόμα μια φορά να ξεκαθαρίσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι: γράφουμε τραγούδια γιατί θέλουμε ν' ακούεται και η δική μας διαφορετική φωνή μέσα στον καθημερινό βομβαρδισμό των μουσικών ακουσμάτων. Να υποθέσουμε πως σε κάποιους δεν αρέσει αυτό; Στην κοινωνία που ζούμε, στον καταναλωτή απόκειται να κάνει τις επιλογές του, αγοράζοντας τους δίσκους μας ή προτιμώντας κάτι διαφορετικό. Και κάτι άλλο:  Θα ήταν αταίριαστο με τη φιλοσοφία μας αν επιδιώκαμε τα έργα μας να καταλήγουν σε λάθος αυτιά.

Ποτέ, μα ποτέ, δεν έχουμε γράψει τραγούδια για λογαριασμό ή κατ' ανάθεση πολιτικής, θρησκευτικής, ποδοσφαιρικής  ή οποιασδήποτε άλλης αρχής και νοιώθουμε περήφανοι γι' αυτό, όχι γιατί είμαστε αλλεργικοί στις εξουσίες, αλλά γιατί πιστεύουμε πως ένα τραγούδι πρέπει να είναι έκφραση των δημιουργών του και όχι η φωνή των αφεντικών τους (που εμείς, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε).

Aναφορικά με τους αγγλικούς στίχους, τους απέδωσα ως ένας Έλληνας της Κύπρου που δεν απορρίπτει τη χρήση μιας διεθνούς γλώσσας, έστω με ιδιάζουσα προφορά, τη στιγμή μάλιστα που ψάχνει κανείς με το φανάρι να βρει σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας από εμάς τους ίδιους και τα ραδιοτηλεοπτικά μας κανάλια, και κανένας δεν διαμαρτύρεται γι' αυτό. Ούτε καν φτηνό χιούμορ να κάνει δεν διανοείται.

Έχουμε μάθει να δεχόμαστε την κριτική απόλυτα και χωρίς να ενοχλούμαστε από αυτήν. Εκείνο που απορρίπτουμε είναι η ενορχηστρωμένη εκστρατεία εναντίον δημιουργών απλώς και μόνο γιατί επιμένουν να είναι δημιουργοί.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην εφαρμογή δημοκρατικών προτύπων, λόγω απουσίας σωστής δημοκρατικής παράδοσης, η κοινωνία μας με λίγη (ή πολλή) προσπάθεια θα μπορούσε ν' αποφεύγει τη συνάρτηση της δημιουργικής προσφοράς ενός καλλιτέχνη με πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Σε τελευταία ανάλυση, στην κριτική λέμε ναι, αλλά στο θόρυβο όχι, στην έκφραση έγκυρης γνώμης με βάση τα επιτεύγματα αυτού που κρίνει ναι, στην ατεκμηρίωτη άποψη όχι, στην υπεύθυνη στάση ναι, στην ανεύθυνη όχι.

Είμαστε περήφανοι και για τη δουλειά μας και για τους εκτιμητές της δουλειάς μας που επανειλημμένα μας βοήθησαν να είμαστε δημιουργικοί και τους ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση. Και δε θα κάνουμε κανενός τη χάρη να πάψουμε να είμαστε δημιουργικοί, όσο κι αν ενταθούν οι επιθέσεις και η αμφισβήτηση των προθέσεών μας, όσο και αν αυξηθούν τα προσβλητικά επίθετα με τα οποία κάποιοι μας στολίζουν δίνοντας λάθος πρότυπο για τη διεξαγωγή πολιτιστικού διαλόγου. Κι ακόμα: Είμαστε περήφανοι και για τους φίλους και για τους εχθρούς που έχουμε.  Θα ντρεπόμασταν αν, για να έχουμε τα νώτα μας καλυμμένα, κάναμε απαράδεκτες παραχωρήσεις απέναντι και στη συνείδησή μας και στους δέκτες της προσφοράς μας. Η επιπόλαιη σύγκριση του έργου μας με άλλα προϊόντα της κατεστημένης μουσικής ψυχαγωγίας, με τον τρόπο που επιχειρήθηκε, μας αφήνει αδιάφορους και είναι ενδεικτική μιας επιπόλαιης, επιφανειακής αντίκρυσης των πραγμάτων. Ας το χωνέψουμε επιτέλους. Υπάρχουν τραγούδια που δε μοιάζουν μ' αυτά που μας συνήθισε ν' ακούμε το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Το δικαίωμα της επιλογής ανήκει στον κάθε πολίτη, ο οποίος βέβαια χρησιμοποιεί τα εφόδια που διαθέτει όταν καλείται να επιλέξει…


Είσαι υπέρ η κατά του γάμου; Ποια η γνώμη σου για το σύμφωνο συμβίωσης;

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω την παταγώδη αποτυχία σε ακόμα ένα τομέα της κυπριακής πολιτείας, της ανύπαρκτης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της εισαγωγής στα σχολεία μας του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής. 

Όσο αφορά τον γάμο πιστεύω πως είναι ένα μυστήριο ιερό και όταν αποφασίσουν δυο άνθρωποι να σμίξουν τις ζωές τους και να φτιάξουν οικογένεια μπορούν να το πράξουν με πάρα πολλούς τρόπους. Ως προς το σύμφωνο συμβίωσης είμαι ξεκάθαρα εναντίον για τους ακόλουθους λόγους:

ΛΟΑΤΙ άτομα μια ομάδα συμπολιτών μας, που άνετα κάποιος έχει την δυνατότητα να τους τοποθετήσει, με τις ακολουθούμενες πράξεις και ενέργειες τους σε μια κατηγορία, αυτήν της λεγόμενης γκετοποίηση με τον τραγικό ρατσιστικό περιθωριακό διαχωρισμό τους, ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. 

Στην Κύπρο υπάρχουν και λειτουργούν gay bars, gay εστιατόρια, πείτε μας πόσες φορές είδαμε ή ακούσαμε σε εφημερίδες ή δελτία ειδήσεων σκηνές απείρου κάλλους μεταξύ συμπολιτών μας ως προς την διαφορετικότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού του καθενός. Θεωρώ ότι η κυπριακή κοινωνία είναι ανοικτή και δεκτική σε αρκετά πράγματα συμπεριλαμβανομένου και του σεξουαλικού προσανατολισμού του καθενός. Επομένως θεωρώ λάθος την προσπάθεια από μερίδα ανθρώπων αλλά και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να δώσουν τόση υπερπροβολή – διαφήμιση θα έλεγα σε αυτό το ζήτημα την ίδια ώρα που η κυπριακή κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά σε βασικές πτυχές ανθρώπινης επιβίωσης.

Στην Κύπρο υπάρχουν εδώ και χρόνια αρκετά gay ζευγάρια τα οποία συζούν κάτω από την ίδια στέγη και δεν υπήρξε τουλάχιστον δεν ακούσαμε το παραμικρό πρόβλημα. Τώρα το ξενόφερτο σύμφωνο συμβίωσης θεωρώ ότι είναι ακόμα μια προσπάθεια αποδόμησης του ιστού της κοινωνικής μας συνοχής με στόχο την διάλυση του τρίπτυχου της οικογένειας, της πατρίδας, της θρησκείας μας. Δηλαδή ακόμα ένα πλήγμα στην ταυτότητα μας, όπως για παράδειγμα η παγκοσμιοποίηση που ήρθε στις ζωές μας το 2000 και τα αποτελέσματα της, τα θερίζουμε σήμερα … 

Συνεπώς αυτό που πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει είναι μόνο η αποποινικοποίηση της σεξουαλικής διαφορετικότητας.

Για το συγκεκριμένο σύμφωνο δεν έγινε δημόσια διαβούλευση ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ως προς το τι πιστεύουν πως πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το σύμφωνο, για το θέμα υιοθεσίας παιδιών (την θέση μου αναλύω πιο κάτω), όσο αφορά τα περιουσιακά στοιχεία υπάρχει δυνατότητα διευθέτησης μέσα από σύναψη διαθήκης, για την σύνταξη χηρείας εδώ όταν πεθαίνει μια γυναίκα ο άνδρας της δεν δικαιούται να λαμβάνει σύνταξη χηρείας και ας έχουν και παιδιά. Άξιο αναφοράς είναι ότι σε τηλεοπτική εκπομπή στο κρατικό κανάλι ομοφυλόφιλοι δεν ήταν σε θέση να ξέρουν τι περιλαμβάνει αυτό το σύμφωνο. Δηλαδή είναι κάτι που έφτιαξαν άλλοι για τους ομοφυλόφιλους χωρίς αυτούς και χωρίς να λάβουν υπόψη τα δικά τους θέλω ή τις δικές τους πραγματικές ανάγκες. 

Θα υιοθετούσατε παιδί; Ποια η γνώμη σου για την υιοθεσία παιδιού από ζευγάρια ομοφυλοφίλων;

Παιδιά υιοθετούν αυτοί που έχουν πρόβλημα ανικανότητας και δεν μπορούν να κάνουν. Δόξα τον Θεό τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζω. Όσο αφορά το ζήτημα υιοθεσίας παιδιού από ζευγάρια ομοφυλοφίλων είμαι κάθετα εναντίον για πάρα πολλούς λόγους. Θεωρείτε ότι τα παιδιά θα μεγαλώσουν σε ένα σωστό περιβάλλον; Είμαστε σε θέση να δούμε τι επιπτώσεις πιθανόν υπάρξουν στα παιδιά ως άτομα, δηλαδή ως μονάδες αρχικά, ή ακόμα και στην ίδια την κοινωνία των πολιτών; Δηλαδή στα ήθη στα έθιμα μας στην ευρύτερη κοινωνική συνοχή; Με το σκεπτικό στο να επιτρέπεται η υιοθεσία από gay ζευγάρια, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας να μπορούν να διεκδικήσουν και οι τραβεστί και οι τρανσέξουαλ την υιοθεσία παιδιών..

Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έχετε δώσει να πω τις απόψεις μου για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία και πολιτική ζωή. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε από το ίδιο μετερίζι μέσα από δύσκολες συνθήκες, με ζήλο και αποφασιστικότητα να υπηρετείτε τις δημοσιογραφικές αρχές και τον κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Θέλω να μου επιτρέψετε όμως το ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ μου, να το εκφράσω προς την πολυαγαπημένη μου πατρίδα Κύπρο, που ήταν, είναι, και ΘΑ ΕΙΝΑΙ πηγή έμπνευσης για μένα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ