Ο Μιχάλης Σπύρου ανοίγει τα χαρτιά του για Λόγο, Megaone και Αρχιεπίσκοπο
«Ο Αρχιεπίσκοπος κράτησε το κανάλι για κοινονικοεθνικούς σκοπούς»
«Το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας είναι τεράστιο!»
«Κανείς δεν γνωρίζει το έργο που επιτελεί η Εκκλησία»
Αυτοί είναι μερικοί τίτλοι από τη συνέντευξη που ακολουθεί. Για πρώτη φορά ο Μιχάλης Σπύρου ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά στο nicosiapress για όλα. Πώς κατάφερε να αναμορφώσει το ραδιόφωνο του Λόγου, αλλά και την αλήθεια για το έργο που επιτελεί η εκκλησία. Τον συνάντησα στις εγκαταστάσεις του καναλιού και μου έκανε εντύπωση όχι μόνον το νεαρό της ηλικίας του (λίγο πάνω απο τα 30), αλλά και το γεγονός ότι είναι άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων. Αντιπαθεί την προσωπική προβολή και εκθειάζει τους εργαζόμενους.
Κάθε πρωί βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή και το μεσημέρι σε ένα εκ διαμέτρου αντίθετο περιβάλλον – στις εγκαταστάσεις του MegaOne ως διευθυντής του Λόγου 101.1., μέλος του Δ.Σ. του καναλιού και διευθυντής προσωπικού. Ο Μιχάλης Σπύρου μιλά για πρώτη φορά στο NicosiaPress για την ανανέωση του ραδιοφώνου, τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας και τα οικονομικά του Meg…άλου καναλιού και της εκκλησίας, τονίζοντας το φιλανθρωπικό της έργο για το οποίο, όπως αναφέρει, ξέρουμε τη μισή αλήθεια.
Μιχάλη, μίλησέ μας πρώτα για το ραδιόφωνο και την αλλαγή που επέφερες σ’ αυτό.
Πρώτα να πω ότι το Ραδιόφωνο του Λόγου είναι ιστορικό. Ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια ως καθαρά εκκλησιαστικό – ενημερωτικό και στην πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε. Τα τελευταία 3 χρόνια που το ανάλαβα, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, το μετέτρεψα σε πιο εμπορικό. Έτσι προβάλλουμε και το εκκλησιαστικό πνεύμα και το εμπορικό, με θέματα και μουσική της εποχής. Κάποιες ζώνες κρατούν την ιστορικότητα του Λόγου, ενώ οι ώρες αιχμής που λέμε, όπου ο περισσότερος κόσμος ακούει ραδιόφωνο, είναι πιο εμπορικές. Έχουν ένα ευρύ κοινό. Η αιτία είναι διπλή. Τα οικονομικά έσοδα που μετουσιώνονται σε διαφήμιση και η προσέλκυση όλων των ηλικιών, ώστε όταν η Εκκλησία να θέλει να στείλει ένα μήνυμα να ενημερώσουμε το κοινό με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε.
Φυσικά επιστράτευσες και τους κατάλληλους παραγωγούς, με την απαιτούμενη πείρα.
Όχι μόνον δεν έχουμε να ζηλέψουμε από κανέναν ανταγωνιστή στο θέμα αυτό, αλλά ίσως οι παραγωγοί μας να είναι και καλύτεροι. Από το πρωί στην ενημερωτική μας εκπομπή έχουμε τον Λουκά Φουρλά, τον Διευθυντή Ειδήσεων της τηλεόρασης Μιχάλη Παυλίδη, τη Νατάσα Ιωάννου και την Έμιλυ Αντωνίου που εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια στο ραδιόφωνο. Μετά ακούμε τη Μαρία Νικολάου τη Χριστιάνα Αντωνίου και η νέα μας μετεγγραφή είναι η παρουσιάστρια Αλεξία Αναστασίου, όπως και η δημοσιογράφος Νατάσα Ευριπίδου. Το απόγευμα ακούμε τον δημοφιλή καλλιτέχνη Σταύρο Κωνσταντίνου και στα Αθλητικά ο αγαπημένος μας φίλος Πανίκος Χατζηλιασής. Δεν αφήνουμε πίσω κι ένα γίγαντα του ραδιοφώνου, τον Μίκη Κασάπη.
Το εγχείρημα πέτυχε; Είσαι ικανοποιημένος;
Ναι. Μέσω της τηλεόρασης αφού και το MegaOne είναι ιδιοκτησία της Εκκλησίας, όπως και η ιστοσελίδα TvOne, προωθήσαμε και το Ραδιόφωνο για να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχει μια ανανέωση. Ξεκινήσαμε μια σταδιακή άνοδο και σύμφωνα με την ανταπόκριση του κόσμου που επικοινωνεί μαζί μας, ανεβαίνουμε σταθερά.
Οικονομικά πώς πάτε;
Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε το συγκρότημα να είναι βιώσιμο και σιγά – σιγά να βγάζει τα έξοδα του. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Το κανάλι το κράτησε μόνο για Κοινονικοεθνικούς σκοπούς. Όχι για το κέρδος. Να μην ξεχνάμε και πόσες οικογένειες συντηρούνται απο αυτό.
Περνάμε τώρα στην Αρχιεπίσκοπο και την επαφή που έχεις μαζί του. Ζητά πλήρη ενημέρωση για όλα που αφορούν την εταιρία;
Ουδέποτε εμπλέκεται σε αυτά. Αυτό που έκανε είναι να διορίσει 5 άτομα ως Διοικητικό Συμβούλιο από το περιβάλλον της Εκκλησίας, στους έχει πλήρη εμπιστοσύνη. Εγκρίνει απλά τον ετήσιο προυπολογισμό. Αλλά το ίδιο το Δ.Σ. τον ενημερώνει αν προκύψει ότιδήποτε.
Δηλαδή αν ο Μακαριώτατος θέλει να περάσει ένα μήνυμα στην Πολιτεία ή να πάρει μια συγκεκριμένη θέση, δεν θα σηκώσει το τηλέφωνο;
Ουδέποτε. Το αντίθετο, ναι. Πολλές φορές προβαίνει σε δηλώσεις για κρίσιμα θέματα σε άλλα κανάλια και όχι στο αυτό της Εκκλησίας. Αυτό το κάνει για να μη νομίζει ο κόσμος ότι εκμεταλλεύεται το γεγονός της ιδιοκτησίας Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Εξακολουθεί να είναι δυνατός ο δεσμός Πολιτείας – Εκκλησίας;
Η κοινωνία είναι η Εκκλησία. Υπάρχει δεσμός. Δεσμός υπάρχει και μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας.
Πολλές φορές όμως τα «χώνει» στην Κυβέρνηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος είναι κι αυτός ένας πολίτης και εκφράζει την άποψη του. Έχει την ελευθερία του λόγου όπως ο καθένας μας.
Ο Μακαριώτατος πολλές φορές κατηγορήθηκε για την ανάμειξη του σε επιχειρήσεις, τράπεζες και γενικά σε οικονομικά θέματα
Η Εκκλησία μας είναι αυτοκέφαλη. Δοικείται με τους δικούς της ανθρώπους και βιώνει από τους ίδιους πόρους. Δεν επιχορηγείται από την Κυβέρνηση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα όπου οι Ιεράρχες είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Η Εκκλησία αν δεν είχε τις επενδύσεις και τα εισοδήματα, δεν θα μπορούσε να πληρώσει κανέναν. Αλλά και ούτε θα έκανε και την φιλανθρωπία της. Είμαστε αυτοκέφαλοι. Τα έξοδα ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Εκατομμύρια δίνει και σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όταν θέλουμε να κατηγορήσουμε, βρίσκουμε χίλια πράγματα. Ξέρουμε, όμως, μόνο τη μισή αλήθεια. Κανείς δεν γνωρίζει τι έργο επιτελεί η Εκκλησία. Εγώ που το ζω στην Αρχιεπισκοπή σε διαβεβαιώνω ότι το φιλανθρωπικό έργο είναι τεράστιο. Όχι απλώς μεγάλο, τεράστιο! Με την κρίση δε που ξέσπασε, ο Μακαριώτατος είπε χαρακτηριστικά ότι δανειζόμαστε για να βοηθάμε. Έκλεισαν οι Τράπεζες και εμείς δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα, να βοηθάμε τον κόσμο.
Αλήθεια, πώς αντεπεξέρχεσαι με τόσα καθήκοντα και ευθύνες;
Το πρωί πάω στην Αρχιεπισκοπή και το μεσημέρι έρχομαι στο σταθμό. Φυσικά έχω και οικογένεια. Θέλω να περνώ χρόνο μαζί τους αφού έχω και μια κόρη μόλις 3 χρόνων. Με έναν σωστό προγραμματισμό, όμως βάζω τα πάντα σε τάξη. Τώρα ειδικά που καθιερώθηκε η νέα τάξη πραγμάτων στο ραδιόφωνο, ασχολούμαι μόνο με τα διαδικαστικά. Η ροή συνεχίζει κανονικά μόνη της. Όλοι οι παραγωγοί είναι έμπειροι, καμία λογοκρισία δεν γίνεται και όλα κυλούν ομαλά.
Πηγή: nicosiapress.com