Πέντες μήνες στην Ειδομένη η Κύπρια «Face of the Globe Wales 2016»
Του Σταύρου Αντωνίου
Νέα και όμορφη, με κοινωνικές ευαισθησίες και έντονη εθελοντική δράση σε διάφορους τομείς, η Ναταλία Μαυρομουστάκη μιλά στο TVONE news για τις εμπειρίες της στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ειδoμένη.
Η Ναταλία που σήμερα είναι Κοινωνική Λειτουργός σε σχολείο της Πάφου, έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς (Face of the Globe Wales) στην Ουαλία το Σεπτέμβρη του 2015 και πήρε την πρώτη θέση. Ενώ στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς (Face of the Globe) που έλαβε χώρα τον φετινό Απρίλιο κατατάχτηκε στην 8η θέση. Ως εκ τούτου, ανέπτυξε έντονη εθελοντική δράση στους τομείς της υγείας και της κοινωνίας προσφέροντας βοήθεια ακόμη και στους πρόσφυγες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης.
![natalia-16.jpg](image/original/13/natalia-16.jpg)
Πέντε μήνες στην Ειδομένη
Στον καταυλισμό της Ειδομένης η Ναταλία πρόσφερε για πέντε συνεχόμενους μήνες και επί καθημερινής βάσεως οχτάωρη εθελοντική βοήθεια και στήριξη στους πρόσφυγες. Όπως η ίδια μας είπε: «Ο καταυλισμός της Ειδομένης έχει κλείσει από τον περασμένο Μάιο λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου και των κακών συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών».
Συγκεκριμένα η Ναταλία συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα παροχής σίτισης και υποστηρικτικών υπηρεσιών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS και πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια στους πρόσφυγες της Ειδομένης. Όπως η ίδια υποστηρίζει, «στον καταυλισμό της Ειδομένη φιλοξενούνταν κυρίως οικογένειες προσφύγων από τη Συρία και ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών από χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο και τη Νιγηρία».
![natalia1.jpg](image/original/13/natalia1.jpg)
Άλλο μετανάστης και άλλο πρόσφυγας
Οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με την ίδια, προέρχονταν από εμπόλεμα κράτη και περιοχές και ως εκ τούτου είναι λάθος να χρησιμοποιούμε ακόμη κι εμείς οι δημοσιογράφοι τον χαρακτηρισμό μετανάστες στην προσπάθεια μας να περιγράψουμε την κατάσταση. Θα έπρεπε όπως λέει να τους χαρακτηρίζουμε πρόσφυγες, αφότου μιλούμε για άτομα τα οποία έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους διότι απειλείται η ζωή τους από τους βομβαρδισμούς και γενικά τον πόλεμο που μαίνεται στα κράτη τους.
Η Ναταλία ανέφερε ότι «Ο μετανάστης είναι αυτός ο οποίος έφυγε από τη χώρα του με σκοπό την εξεύρεση μιας καλύτερης δουλειάς και για τη βελτίωση των συνθήκων διαβίωσης του. Ενώ ο πρόσφυγας είναι αυτός ο οποίος φεύγει από το κράτος του για να γλυτώσει από το θάνατο που προκαλεί ο πόλεμος».
![natalia11.jpg](image/original/13/natalia11.jpg)
Μύθος οι βιασμοί παιδιών
Η Ναταλία μίλησε στην ιστοσελίδα μας και για το θέμα των βιασμών παιδιών εντός των καταυλισμών των προσφύγων και διέψευσε τις πληροφορίες που κατά καιρούς έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας και αφορούσαν διάφορα περιστατικά βιασμών. Όπως μας ανέφερε, «κανένα περιστατικό βιασμού δε έλαβε χώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης και ότι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα στηρίζοντα πάνω σε ανυπόστατους ψιθύρους κάποιων».
Ακόμη ένα μύθος γύρω από τους πρόσφυγες που καταρρίπτεται είναι αυτός που τους ήθελε ντυμένους με ακριβά ρούχα και αξεσουάρ. Η Ναταλία απαντά σε αυτές τις κατηγορίες και λέει ότι είναι οι Σύροι πρόσφυγες κυρίως που βρίσκονταν σε καλή κατάσταση και αυτό οφείλεται στο υψηλό βιοτικό επίπεδο που τους προσέφερε η Συρία πριν τον πόλεμο. Και ότι η κατοχή κινητών δεν αποτελεί κάτι κακό, αφού και οι σημερινοί Κύπριοι την ίδια εικόνα θα εκπέμπουν προς τα έξω σε περίπτωση που αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες.
Η Ναταλία μας μίλησε και για τις αξέχαστες στιγμές που πέρασε στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπως ήταν η περίπτωση των προσφύγων που αποφάσισαν να ράψουν τα στόματα τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης τους. Αναφέρθηκε επίσης στις μαρτυρίες των Σύρων προσφύγων σχετικά με το θέμα των παράνομων διακινητών, οι οποίοι ζητούσαν το ποσό των 3 και 4 χιλιάδων ευρώ το κεφάλι.
Η Ναταλία κατέρριψε και το μύθο για την προσπάθεια ισλαμοποίησης της Ελλάδας, μέσω της μαζικής μεταφοράς προσφύγων. Και ανέφερε ότι τα άτομα αυτά γνώριζαν την δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και είχαν σκοπό να φτάσουν σε οικονομικά εύρωστες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες θα τους προσέφεραν καλύτερες ευκαιρίες εργοδότησης και διαβίωσης.
![natalia12.jpg](image/original/13/natalia12.jpg)
![natalia10.jpg](image/original/13/natalia10.jpg)