Είναι η κατάλληλη δουλειά για σένα; Πώς να σιγουρευτείς ότι επέλεξες σωστά
Όταν ψάχνετε για δουλειά, είναι λογικό να εξετάζετε πολλές παραμέτρους. Η φύση της εργασίας, ο κόπος, η θέση σας, ο μισθός, οι ευθύνες είναι κάποια από αυτά. Το επάγγελμα μας όμως είναι κάτι παραπάνω από αυτά. Βασικός στόχος είναι η δουλειά μας να μας γεμίζει ευχαρίστηση. Επομένως, χρειάζεται σκέψη έτσι ώστε να εξασφαλίσετε μια θέση που να ταιριάζει με το ποιος είστε σαν άνθρωπος και τι τρόπο ζωής επιθυμείτε.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν μια θέση εργασίας είναι αρκετά καλή για να υποβάλετε αίτηση; Πώς ξέρετε εάν πρέπει να αποδεχτείτε μια προσφορά για μια θέση εργασίας; Ακολουθώντας μια προσεκτική διαδικασία μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πάρετε μια σωστή απόφαση.
Παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε
Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε μια λίστα με αυτά που αναζητάτε σε μια δουλειά:
- Περιεχόμενο Εργασίας
Η ικανοποίησή σας από μια δουλειά θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σας αρέσει πραγματικά αυτό το οποίο καλείστε να κάνετε. Η καθημερινότητα μιας δουλειάς είναι εκείνο που την κάνει ενδιαφέρουσα ή αδιάφορη. Οι εργασίες που αναλαμβάνετε να φέρετε εις πέρας είναι αυτό που θα σας δώσει κίνητρο ή που θα σας αποθαρρύνει. Ακόμη και η πιο ακριβοπληρωμένη δουλειά καταντάει βαρετή εάν δεν σας ταιριάζει.
Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν τα καθήκοντα που σχετίζονται με τη δουλειά έχουν σχέση με τις δεξιότητες σας και με αυτό που απολαμβάνετε να κάνετε. Έτσι θα ενεργοποιηθείτε και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε επιτυχημένοι σε αυτό που κάνετε. Φτιάξτε μια λίστα με τις πιο σημαντικές δεξιότητές σας και κυκλώστε αυτές που σας αντιπροσωπεύουν περισσότερο.
Καθώς διαβάζετε την περιγραφή της θέσης εργασίας και συζητάτε για αυτήν μέσω μιας συνέντευξης, αναρωτηθείτε πόσο καλά ταιριάζει η εργασία με τη λίστα των δεξιοτήτων σας.
- Μισθός
Ακόμη και η ιδανική δουλειά για εσάς μπορεί να σας απογοητεύει εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την πληρωμή σας. Πρέπει να έχετε επίγνωση του επιπέδου του εισοδήματος και των παροχών που έχετε ανάγκη, που επιθυμείτε και αξίζετε.
Ερευνήστε τους μέσους όρους μισθών για τον τομέα στον οποίο θέλετε να απασχοληθείτε. Ενημερωθείτε για τα ενδεχόμενα εξέλιξης. Το να ανακαλύψετε ότι αμείβεστε ελάχιστα σε σύγκριση με τους συναδέλφους σας μετά την έναρξη της εργασίας σας, μπορεί να αποβεί αποθαρρυντικό.
- Ο εργοδότης
Σκεφτείτε τον ιδανικό εργοδότη σας και αξιολογήστε προσεκτικά το άτομο με το οποίο θα συνεργάζεστε. Σκεφτείτε παράγοντες όπως το αν προτιμάτε έναν διευθυντή που θα είναι συνέχεια από πάνω σας ή κάποιον που θα σας αφήνει να λειτουργείτε πιο αυτόνομα.
Εάν έχετε την ευκαιρία κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, ζητήστε από τους ενδεχόμενους συναδέλφους σας να σας περιγράψουν το στυλ διαχείρισης του πιθανού προϊσταμένου σας. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, αναζητήστε τόσο «λεκτικές όσο και μη λεκτικές ενδείξεις» σχετικά με το πώς είναι ο άνθρωπος αυτός σαν προσωπικότητα και αν σας ταιριάζει.
- Προοπτικές εξέλιξης
Εάν ενδιαφέρεστε να «ανεβείτε» στον τομέα σας, τότε θα ήταν καλό να μάθετε το πώς και το πότε θα μπορούσατε να πάρετε προαγωγή. Ενημερωθείτε για το ποσοστό της αύξησης του μισθού σας σε μια τέτοια περίπτωση και τι καλείστε να αντιμετωπίσετε στο νέο σας πόστο.
- Τοποθεσία
Για πολλά άτομα, το πού βρίσκεται η εργασία τους μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Η τοποθεσία καθώς και η διάρκεια και η φύση της διαδρομής κάποιου μπορεί να επηρεάσει το πόσο ευχάριστη θα είναι η δουλειά του.
- «Αποστολή» της εργασίας
Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να «αγκαλιάσετε» τους στόχους του μελλοντικού εργοδότη σας ή, τουλάχιστον, να μην αποξενωθείτε από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται από την επιχείρηση. Εάν για παράδειγμα είστε άτομο το οποίο τον αφορά η δημόσια υγεία και είστε φανατικός αντικαπνιστής, πιθανότατα να μην νιώθετε ευτυχία να εργάζεστε για μια εταιρεία που παράγει προϊόντα καπνού.
- «Κουλτούρα» της επιχείρησης
Για πολλούς εργαζόμενους, ένα σημαντικό στοιχείο του πώς αισθάνονται για τη δουλειά τους είναι το πόσο καλά συνδυάζεται η «κουλτούρα» του εργοδότη με τις αξίες και τον τρόπο ζωής τους. Για παράδειγμα το πόσο επίσημος ή μη είναι ο ενδυματολογικός κώδικας. Άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να σας απασχολήσουν είναι: «Εκτιμά» η επιχείρηση την καινοτομία; Οι αποφάσεις απορρέουν από την ανώτατη διοίκηση ή η διαδικασία είναι πιο δημοκρατική; Ενθαρρύνεται η ισορροπία εργασίας/ζωής ή απαιτούνται εξαντλητικές ώρες εργασίας; Υπάρχει ανησυχία για περιβαλλοντικά ζητήματα; Ενθαρρύνεται η συνεργασία; Υπάρχει αξιοκρατία;
- Ασφάλεια
Tο εάν μια επιχείρηση βρίσκεται σε έναν αναπτυσσόμενο ή παρακμάζοντα κλάδο, θα πρέπει επίσης να σας απασχολήσει. Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες απόλυσής σας στο εγγύς μέλλον;
- Το κύρος της εργασίας
Εάν ανησυχείτε για το πώς σας βλέπουν οι άλλοι, τότε η φύση μιας συγκεκριμένης εργασίας και το κύρος του εργοδότη μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας. Για παράδειγμα, πώς θα νιώθατε εάν εργαζόσασταν ως μάνατζερ σε ένα κατάστημα ρούχων υψηλής ραπτικής και πώς σε μια πολύ μικρή μη δημοφιλή επιχείρηση που όμως σας πληρώνει καλά;
Μην φοβάστε να πείτε όχι (Ευχαριστώ)
Εάν διστάζετε να πείτε ναι ή εάν τα θετικά δεν υπερισχύουν των αρνητικών, σκεφτείτε δύο φορές πριν συμπληρώσετε την αίτηση. Σίγουρα σκεφτείτε διπλά και τριπλά πριν πείτε το «ναι». Είναι πολύ πιο δύσκολο να αφήσεις μια δουλειά από την οποία δεν είσαι ικανοποιημένος παρά να την απορρίψεις.
Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να σας προσφερθεί μια δουλειά για να την απορρίψετε. Εάν το ξανασκεφτήκατε αφού υποβάλατε την αίτηση, δεν είναι κακό να πάρετε πίσω την απόφασή σας. Στην πραγματικότητα, παρόλο που μπορεί να ήσασταν κορυφαίος υποψήφιος, ο εργοδότης θα χαρεί που αποχωρήσατε πριν επενδύσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε εσάς.
Σε κάθε περίπτωση αφήστε.. καλές εντυπώσεις. Εάν έχετε ήδη μια προσφορά που έχετε αποφασίσει να μην αποδεχτείτε, απορρίψτε την ευγενικά και μην χάνετε χρόνο να διεκδικήσετε την δουλειά των ονείρων σας.
Πηγή: in.gr