Don Bonillo: Το αγόρι που κλαίει «κάηκε» μαζικά την ημέρα του Halloween
Οι ιστορίες των προηγούμενων δεκαετιών κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα και έμοιαζαν σαν «χαλασμένο τηλέφωνο». Που αρχίζει η αλήθεια και ποιος μπορεί να πει με σιγουριά τι πραγματικά τι έχει συμβεί ή αν ήταν ένα είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιου καλού…παραμυθά, δεν θα μάθουμε ποτέ.
Ακριβώς όπως όσα διαβάζουμε διαδικτυακά για τον πίνακα του «Δακρυσμένου παιδιού» (προσωπικά τον είχα συνδέσει με τον Όλιβερ Τουίστ), που βρισκόταν σε κάθε συγγενικό σπίτι, ακόμα και στο πατρικό μου. Ο συγκεκριμένος πίνακας ζωγραφικής (μαζικής παραγωγής σε σκληρό χαρτί) ήταν κρεμασμένος σε εκατοντάδες σπίτια σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Κύπρο, τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.
Δημιουργός του πίνακα είναι ο Ιταλός ζωγράφος Bruno Amadio (1911-1981) ο οποίος είχε «συλληφθεί» στο παρελθόν να χρησιμοποιεί ως ψευδώνυμα, τρία ονόματα: «Giovanni Bragolin», ή «Angelo Bragolin» ή «Franchot Seville».
Το ορφανό παιδί και η κακοποίηση από ιερέα
Το αγόρι του πίνακα λέγεται πως είχε το όνομα Don Bonillo και έζησε μία τραγική ζωή. Στην Ισπανία όπου ζούσε (ή στην Ιταλία για άλλους), φέρεται πως έβαλε κατά λάθος φωτιά στο σπίτι του και οι δύο γονείς του χάθηκαν στις φλόγες. Το ορφανό αγόρι πήγε να ζήσει με έναν ιερέα ή ακόμα και με τον ίδιο τον ζωγράφο που το απεικόνισε. Ο ιερέας φημολογείται πως κακοποίησε το αγόρι, ενώ του έδωσε το όνομα «Diablo» («Διάβολος»), λέγοντας πως πυρκαγιές ξεκινούσαν από αυτό. Το αγόρι έχασε τη ζωή του στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μετά από μία έκρηξη, ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο. Το αγόρι δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ.
Η εφημερίδα που πυροδότησε την «κατάρα» του πίνακα
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1985, η βρετανική εφημερίδα The Sun ανέφερε ότι ένας πυροσβέστης από το Έσσεξ, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν συχνά στα ερείπια καμένων σπιτιών βρίσκονταν ανέπαφα αντίγραφα του πίνακα. Μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, η πεποίθηση ότι ο πίνακας ήταν καταραμένος είχε τόση απήχηση, ώστε η The Sun οργάνωνε μαζικές πυρές των αντιγράφων που στέλνονταν από τους αναγνώστες. Μάλιστα, ένας από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση ενός σπιτιού, δήλωσε στον ρεπόρτερ της εφημερίδας πως έχει δει τον ίδιο πίνακα (εννοούσε αντίγραφα) να γλιτώνει από τις φλόγες σε τουλάχιστον 50 σπίτια που κάηκαν την τελευταία δεκαετία! Αυτό αρκούσε για τη «Sun». Την επόμενη ημέρα ενημέρωνε τους πάντες πως υπάρχει η κατάρα, είναι δεδομένο! Πάει και τελείωσε. Η ομαδική καύση των αντιγράφων ορίστηκε την ημέρα του Halloween για να σβήσει η κατάρα!
Η έρευνα
- Συνεχίζει να πωλείται σε online καταστήματα με τιμή να αγγίζει περίπου τα 160 ευρώ για το πίνακα και 2 ευρώ περίπου για την αφίσα
Ο Steve Punt, Βρετανός συγγραφέας και κωμικός, ερεύνησε την κατάρα του αγοριού που κλαίει σε μια παραγωγή του BBC Radio 4. Το συμπέρασμα που έβγαλε το πρόγραμμα, μετά από ελέγχους στο κέντρο ερευνών Building Research Establishment, είναι ότι τα αντίτυπα του πίνακα είχαν περαστεί με βερνίκι που περιείχε επιβραδυντικό παράγοντα καύσης, και ότι η κλωστή που κρατούσε τον πίνακα στον τοίχο ήταν η πρώτη που διαλυόταν, με αποτέλεσμα ο πίνακας να προσγειωθεί φάτσα στο πάτωμα και έτσι να προστατευτεί. Αν και δεν δόθηκε εξήγηση γιατί δεν βρίσκονταν και άλλοι πίνακες χωρίς φθορές, ο πίνακας αναφέρθηκε και σε άλλο επεισόδιο για κατάρες στη τηλεοπτική σειρά Weird or What? το 2012.
Η καρδιά ενός παιδιού σπαράζει δακρυσμένο, στον τοίχο του καθιστικό μας. Αν νοιώσαμε ή όχι την ενέργεια αυτής της εικόνας δεν ξέρω…Έτσι και αλλιώς πρόκειται για ένα θρύλο, σωστά;