ΕΙΚΟΝΕΣ: Η ιστορία παίζει τα δικά της παιχνίδια…
Η ιστορία μερικές φορές παίζει τα δικά της παιχνίδια που κάνουν και τον πιο πραγματιστή να αναρωτηθεί εάν πρόκειται απλά για συμπτώσεις ή κάποια ανώτερη δύναμη έχει διάθεση για κόλπα. Ιστορικά γεγονότα που τη στιγμή που συνέβησαν είχαν μικρό ή καθόλου ενδιαφέρον απέκτησαν άλλο νόημα στη ροή της ιστορίας. Ας δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα ιστορικών συμπτώσεων:
H «κατάρα» του Ταμερλάνου
Στις 20 Ιουνίου 1940 σοβιετικοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Ταμερλάνου, του τρομερού Μογγόλου κατακτητή, απογόνου του Τζένγκις Χαν. Ο Ταμερλάνος τάφηκε σε ένα μαυσωλείο στη Σαμαρκάνδη και το σώμα του ξεθάφθηκε το 1941 και εξετάστηκε από τον Μιχαήλ Γερασίμοφ, έναν σοβιετικό ανθρωπολόγο. Στον τάφο του κουτσού Τιμούρ ήταν γραμμένη η φράση: «Όταν αναστηθώ από τους νεκρούς, ο κόσμος θα τρέμει», ενώ μια δεύτερη επιγραφή βρέθηκε πάνω στο φέρετρό του: «Όποιος ενοχλεί τον τάφο μου θα ξυπνήσει έναν εισβολέα πιο τρομερό από εμένα».
Και ποια ήταν τώρα η σύμπτωση; Οι ναζιστικές δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση τρεις ημέρες μετά το άνοιγμα του τάφου του Μογγόλου, της Μάστιγας του Θεού δηλαδή· η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή στην Ιστορία. Κι αν ο Ταμερλάνος ονομάστηκε Μάστιγα του Θεόυ, για τον Χίτλερ η ανθρωπότητα δεν βρήκε προσωνύμιο κατάλληλο για να αποδώσει τις θηριωδίες του. Λίγες μέρες πριν από τη νίκη των Σοβιετικών στη Μάχη του Στάλινγκραντ το 1942, ο Ταμερλάνος θάφτηκε ξανά, με ένα σεμνό ισλαμικό τελετουργικό. Όσο ήταν άταφος ο Χίτλερ θέριζε ψυχές…
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Ο Χίτλερ γεννήθηκε 120 χρόνια μετά το Ναπολέοντα. Ανέλαβε την εξουσία 129 χρόνια μετά το Ναπολέοντα, εισέβαλε στη Ρωσία 129 χρόνια μετά το Ναπολέοντα και ηττήθηκε 129 χρόνια μετά το Ναπολέοντα.
Και μιας και το πληκτρολόγια «θυμήθηκε» τον Αδόλφο Χίτλερ, να και μια σύμπτωση με πρωταγωνιστή τον Ολετήρα των Λαών.
Η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι γνωστή ως γενέτειρα του Σούμπερτ και των Στράους, επίσης διάσημη για την υψηλή κουλτούρα της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, την Ισπανική Σχολή Ιππασίας και το ξεχωριστό καρναβάλι της. Αλλά είναι επίσης γνωστή ως η πόλη που έζησε ο Φραντς Κάφκα ως ο τόπος κατοικίας μερικών από τους πρωταγωνιστές της Ιστορίας του 20ου αιώνα, που έζησαν στη Βιέννη, μαζί, την ίδια περίοδο! Ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ο Λέον Τρότσκι και ο Ιωσήφ Στάλιν διέμεναν στη Βιέννη το καλοκαίρι του 1913.
Πλάι πλάι για καφέ; Γιατί όχι;
Ο Χίτλερ, που ζούσε στη Βιέννη από το 1908, πάλευε να ζήσει ζωγραφίζοντας τοπία. Ο Στάλιν πέρασε περίπου ένα μήνα στην πόλη, έγραψε για τον μαρξισμό και συναντήθηκε με τον επαναστάτη Λέον Τρότσκι, ο οποίος έζησε στη Βιέννη για περίπου 7 χρόνια και μάλιστα εξέδωσε την εφημερίδα Pravda. Ο Τίτο, ο κροάτης ηγέτης της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, κομμουνιστής και επαναστάτης, εργάστηκε ως μηχανικός σε ένα τοπικό εργοστάσιο της Daimler και δραστηριοποιήθηκε στο τοπικό εργατικό κίνημα.
Το Cafe CentralΤο Cafe Central
Ο Χίτλερ, ο Τρότσκι, ο Τίτο και ο Στάλιν ήταν όλοι θαμώνες του Cafe Central (ο Χίτλερ και ο Τρότσκι ήταν τακτικοί επισκέπτες), το οποίο έκλεισε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου· άνοιξε ξανά το 1975, και τώρα είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Για σκεφτείτε τον Στάλιν να πίνει τον καφέ του πλάι στον Χίτλερ και τον Τίτο…
Αναδρομή
Η 28η Οκτωβρίου 1940, όταν σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είχε υποταγεί στον Χίτλερ και η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχος της Γερμανίας, η Ελλάδα μόνη στην Ευρώπη, δέχθηκε επίθεση από την Φασιστική Ιταλία την οποία και νίκησε.
Η Ελληνική νίκη επί της Ιταλίας, όπως αναφέρει ο Νικόλαος Μάρτης, ήταν η πρώτη νίκη κατά του Άξονα και έδωσε ελπίδες στους καταπτοημένους λαούς από τη ναζιστική κυριαρχία, απέτρεψε τον Χίτλερ να καταλάβει το Γιβραλτάρ, διότι ο Φράνκο μετά τη νίκη των Ελλήνων, αρνήθηκε παραχωρήσεις στον Χίτλερ. Η νίκη αυτή κατά του Άξονα ανάγκασε τον Χίτλερ, για να βοηθήσει τον Μουσολίνι, να επιτεθεί κατά της Ελλάδας, μετά από σύμφωνο γνώμη και του Στάλιν. Παράλληλα επιτέθηκε και κατά της Γιουγκοσλαβίας, διότι την 27-3-1941, ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός ανέτρεψε την Κυβέρνηση του, η οποία την 25-3-1941 είχε συνάψει Σύμφωνο φιλίας με τον Χίτλερ.
Ιταλία και Γερμανία χρειάστηκαν συνολικά 7 μήνες για να καταλάβουν την Ελλάδα. Έτσι ο Χίτλερ αναγκάστηκε να αναβάλει την επίθεση της κατά της Σοβιετικής Ενώσεως κατά 6 εβδομάδες, με συνέπεια τις αρχικές σαρωτικές νίκες του, να διαδεχθεί η δεινή ήττα του στο Ανατολικό Μέτωπο, που αποτέλεσε αφετηρία της ήττας της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Άμεση επιβεβαίωση αυτών των συνεπειών αποτελεί η δήλωση του Χίτλερ, τόσο στην γνωστή κινηματογραφίστρια φίλη του Leni Riefenstahl το 1943, όσο και η ομολογία του στην Πολιτική του Διαθήκη το 1945 ότι: «Η κήρυξη του Πολέμου στην Ελλάδα από την Ιταλία, υπήρξε καταστροφική για την Γερμανία. Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθεια μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσουμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα, πριν μας πιάσει το ρωσικό ψύχος».
Με πληροφορίες:Ethnos, wiki