ΕΙΚΟΝΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ – Τάκης Σταυρινίδης: Είχε «Λόγο»… Ο κύριος «Πάρε – δώσε» ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Η Κυπριακή τηλεόραση μιας άλλης γενιάς με ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, χωρίς βεντέτες, έρωτες, βία, συγκρούσεις εξουσίας, είχαν την τιμητική τους με τον «Λόγο» τον πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, να εμπιστεύεται νέα παιδιά, πρωτότυπες ιδέες που μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εξακολουθούν να έχουν εργασία.
Η «πλούσια» τηλεοπτική φουρνιά του «Λόγου», έδωσε ανανέωση της κυπριακής τηλεόρασης, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ανάμεσα στα αστέρια που θα περάσουν στα στούντιο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, ο αείμνηστος Τάκης Σταυρινίδης.
Γεννήθηκε το 1942. Σπούδασε στη Κύπρο υποκριτική. Ανάμεσα στους κολλητούς του φίλους οι: Ανδρέας Μουσουλιώτης, Νίκος Χαραλάμπους, Στέλιος Καυκαρίδης, Τζένη Γαιτανοπούλου και Νεόφυτος Νεοφύτου, όπου κάποιοι από αυτούς θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Αθήνα, άλλοι στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Ο Τάκης Σταυρινίδης πήρε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, θέατρο από το ραδιόφωνο, σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Η Φροσού» και «Κατωθκιόν της Μαδαρής» στο ΡΙΚ. Το Σεμπτέμβριο του ‘ 90 από το Τρίτο Πρόγραμμα το ΡΙΚ θα αρχίσει να μεταδίδεται η εκπομπή «Πάρε – δώσε».
Ο εξαίρετος ηθοποιός Νεόφυτος Νεοφύτου, μιλά αποκλειστικά στο OMEGALIVE. Τα όσα θα μοιραστεί μαζί μας είναι τα αποτυπώματα μιας παρέας γεμάτα πάθος και όραμα. Στη χροιά της φωνής του θα νοιώσω εκείνες τις διακοπές της ανάσας.
Ήμασταν μια παρέα. Άλλοτε μαζί, άλλοτε χωριστά. Παίρναμε αποφάσεις για σπουδές στην Ελλάδα. Άλλοι έμεναν πίσω και έκαναν θέατρο ή έφτιαχναν δικά τους θέατρα.
Οι αξέχαστοι Φαίδρος Στασίνος και Τάκης Σταυρινίδης και οι Ευτύχιος Πουλλαΐδης και Πίτσα Αντωνιάδου (Φωτο:Κύπριοι ηθοποιοί)
Τον Τάκη Σταυρινίδη, θα συναντήσω στην δραματική σχολή στη Κύπρο «Αρβανιτάκη» το 1959. Βρισκόμασταν σαν παρέα και εκτός σχολής μαζί με τους υπόλοιπους. Το 1961 όταν ιδρύθηκε ΟΘΑΚ, θα αρνηθούμε να ενταχούμε στην ομάδα και θα φτιάξουμε το θέατρο «Τέχνης», με τον Στέλιο Καυκαρίδη, Ανδρέας Μιχαληίδη, Κ. Αντωνιάδου, Μιχάλη Σπαν, Λοϊζο Βρακά, Σάββα Λιασή».
Με 200 λίρες (ένα υπερογκο ποσό για την εποχή) έκτισαν το καλοκαιρινό θέατρο που βρισκόταν μεταξύ Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη. Ξενυχτούσαν μέχρι το πρωί για να βγουν οι πρόβες. Αρχές του 1962 ο Τάκης Σταυρίνιδης μπαίνει στην ομάδα και κάνει μια παράσταση μαζί τους, στο χειμερινό θέατρο.
«Πάντα ανήσυχος, αεικίνητος, η γλώσσα του έτρεχε ροδάνι», θα θυμηθεί ο κ. Νεοφύτου. Όταν μαζευόμασταν στα σπίτια για πρόβες και ποτό, ο αδελφός του Σπύρος Σταυρινίδης, πιτσιρίκι τότε, καθόταν και μας άκουγε σαν μαγεμένος.
Ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός θα γίνει μέσα από τη πετυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή και μετέπειτα τηλεοπτική παραγωγή: «Πάρε δώσε».
Στο κινηματογράφο πήρε μέρος σε ταινίες:
- 1965 «Laukaus Kyprokessa»
- 1968 «Μπροστά στην αγχόνη»
- 1969 «Ο παράς
- 1969 «Ο μασκαράς»
Στο Θέατρο συνεργάστηκε με τον ΟΘΑΚ (1961-65), με τη Μουσική Σκηνή, το Θίασο Μουσικής Κωμωδίας, το Θίασο Νίκου Σιαφκάλη, το Θεατρικό Πανόραμα, με το Θίασο Παπαδημήτρη και με τον ΘΟΚ.
Ο αδελφός του Σπύρος Σταυρινίδης
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Τέλειωσε την Τεχνική Σχολή γιατί είχε σκοπό να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, δηλαδή να γίνει ηλεκτρολόγος. Λόγω του αδελφού του Τάκη, συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες, από τους οποίους επηρεάστηκε ως προς την αλλαγή της απόφασής του.
Τελειώνοντας τη θητεία του στον στρατό, άρχισε να εργάζεται στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών και ταυτόχρονα έκανε μαθήματα θεάτρου στη σχολή του Εύη Γαβριηλίδη. Αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, όπου και εργάστηκε επίσης σαν ηθοποιός. Στην Κύπρο εργάστηκε στο Θέατρο ΡΙΚ κατά την περίοδο της λειτουργίας του (1969-1971) και από το 1972 μέχρι το 1974 και μετά από το 1976 και εξής, εργάστηκε στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου του οποίου από το 1990 αποτέλεσε βασικό στέλεχος.
Με τον Σπύρο Σταυρινίδη γνωριστήκαμε όταν και οι δύο βρεθήκαμε σε μια τηλεοπτική παραγωγή. Μιλώντας στο τηλέφωνο μαζί του, άκουγα τη φωνή του να να «σπάει». Ο αδελφός μου ήταν φοβερά κινητικός, δραστήριος. Αυτό που σου είχα ξαναπεί όταν είχαμε βρεθεί πριν χρόνια, ήταν πως με το που άρχισε τη δουλειά στο ραδιόφωνο με την εκπομπή «Πάρε – δώσε» το 1989, άλλαξε τη ζωή του. Έκοψε το τσιγάρο, κοιμόταν από τις 10 το βράδυ, ξυπνούσε από τα ξημερώματα, πήγαινε περπάτημα και στην συνέχεια πήγαινε στο σταθμό να οργανώσει την εκπομπή».
Οι αξέχαστοι Τάκης Σταυρινίδης και Ανδρέας Μουσουλιώτης
«Τι να πω, αγαπητή μου…Ακούραστος. Είχε και αυτό το ρημάδι το κινητό κολλημένο στο αφτί του επι ώρες ολόκληρες και του λέγαμε να ξεκουράζεται, να το αφήνει για λίγο στην άκρη. «Μου λειπει πολύ, μου λείπει καθημερινά, μας λείπει πολύ…», θα πει.
Κώστας Χούρης ο Σκηνοθέτης και παραγωγός του «Λόγου»…θυμάται
Κώστας Χούρης σκηνοθέτης κι παραγωγός από τα πρώτα ονόματα που αφήσαν το στίγμα τους σε τηλεοπτικές παραγωγές σ’ ότι αφορά το τεχνικό- καλλιτεχνικό μέρος μιας παραγωγής. Ο ίδιος θα βρεθεί στο κανάλι το από την αρχή, δηλαδή το 1992.
Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αρχικά έκανε για δύο συνεχόμενες τηλεοπτικές σεζόν κουκλοθέατρο με τίτλο «Άμπρα Κατάμπρα», κερδίζοντας μικρούς και μεγάλους τηλεθεατές. Ταυτόχρονα, μια παραγωγή σε συνεργασία με τον χωροεπίσκοπο Tριμιθούντας Βασίλειο θα προβληθεί η εκπομπή «Ευαγγέλιο και ζωή», επιχειρώντας να δώσει όλα τα μηνύματα που προέρχονται μέσα από τη θρησκείας. Ο γνωστός παραγωγός – σκηνοθέτης δεν θα μείνει εκεί και θα δώσει μια εναλλακτική για τα τότε δεδομένα της εποχής, μια κωμωδία με τον τίτλο «Διπλάρες», όπου αρχικά παραγωγός ήταν ο Κύρος Ρωσίδης, με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Δώρα Κακουράτου.
Σε μια συνάντηση μας με τον κ.Χούρη μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο και θυμάται τα «χρυσά χρόνια» του «Λόγου» και βεβαίως τον Τάκη Σταυρινίδη: «Ήταν ένας κινητικός άνθρωπος με πολύ ενέργεια και φυσικά από τους πρωτοπόρους σε αυτό που πρέσβευσε. Ήταν ένα νέο το τηλεοπτικό ψυχαγωγικό προϊόν. Νοιαζότανε για τα πάντα. Έμπαινε στα παρασκήνια, είχε έγνοια για ότι συνέβαινε στο στούντιο και δεν άφηνε να πέσει τίποτα στην τύχη. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε σκηνοθέτης και ομάδα παραγωγής, χωρίς να θέλει να παρακάμψει, να «υποτιμήσει» ή να αμφισβητήσει τις ικανότητες των συνεργατών του, ήθελε να περνούν τα πάντα από τα «χέρια» του. Αυτό Νικολέτα μου είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι τελειομανής άνθρωποι που έβγαιναν και βγαίνουν μπροστά στο γυαλί. Στόχος του ήταν να κερδίσει το κοινό – να το ψυχαγωγήσει. Να σου θυμίσω ότι ήμασταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που βγήκε στον «αέρα», δεν υπήρχαν μετρήσεις τηλεθέασεις και γνωρίζαμε ως σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί αν είχαμε ή όχι επιτυχία. Όλα αυτά τα εισπράταμε από τον παλμό του κόσμου».
Ο Τάκης Σταυρινίδης θα διαγνωστεί με όγκο στο κεφάλι από και θα φύγει σε ηλικία 58 ετών στις 10 Ιανουαρίου 2001.
Αιωνία η μνήμη σου, υπέροχε άνθρωπε
Ευχαριστούμε όλους και όλες που βοήθησαν να γίνει το αφιέρωμα