• 25/01/2025

Από το «Γιου αρ μπιούτιφουλ», στα emojis, το φλερτ μοιάζει με παιχνίδι παντομίμας

Πως φτάσαμε από το «Γιου αρ μπιούτιφουλ», το «άι λοβ γιου», και το θρυλικό «χαβ-γιου-γουέδερ (!)-φορ-ε-κόφι;» στο ηλεκτρονικό καμάκι; Θυμάστε εκείνους τους καλοστεκούμενους νέους, με μουστάκι (προαιρετικό, για να δείχνουν πιο «χαλαροί»), χαίτη και πουκάμισο κουμπωμένο μετά το 4ο κουμπί; Χρυσός σταυρός, φυσικά, ανάμεσα στο δασύτριχο στήθος, εκεί που το «σέξι» συναντάει το «παναήριν»; Και εκείνο το βλέμμα; Σαν «μυστικός πράκτορας» και «γατόπαρδος που αναστενάζει για την αποτυχία του Netflix»

Αυτές οι σκηνές, με λίγο ήλιο, λίγο αλάτι και πολύ…καμάκι, μας θυμίζουν τα «Τα καμάκια» που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1981-1982. Η ταινία που, όχι μόνο έγινε θρύλος, αλλά κατάφερε να κόψει 125.889 εισιτήρια και να βρεθεί στην 10η θέση εκείνης της χρονιάς.

Τα Greek Kamakia, όμως, δεν έκαναν ποτέ ζιγκολικά. Το «ρεπερτόριό» τους ήταν γεμάτο από κινήσεις στρατηγικές και προθέσεις…ευγενικές. Και ναι, μπορεί να πλήρωναν τα έξοδά τους και να είχαν γνωστό στο μαγαζί για σκόντο στους λογαριασμούς, αλλά τι σημασία έχει; Ο στόχος ήταν η τέλεια σχέση, με όλα τα παιχνίδια που περιλάμβανε. Ένα σπορ υψηλών απαιτήσεων, γεμάτο διασκέδαση, χιούμορ και… βόλτες σε μέρη που οι άλλοι αναρωτιούνται πώς τα ανακαλύψαμε εμείς!

Από την άλλη, το κυπριακό καμάκι είχε πάντα την αίσθηση του παραδοσιακού νησιώτικου αθλήματος, με την Αγία Νάπα και τον Πρωτάρα να αποτελούν το «Σαν Τροπέ» του φλερτ. Κάθε καλοκαίρι, το νησί κατακλύζονταν από Σκανδιναβές και Βρετανές τουρίστριες που απολάμβαναν τον καυτό ήλιο και τα φρουτώδη κοκτέιλ στα beach bars. Και εκεί, έτοιμοι να αναλάβουν δράση, οι Κύπριοι «εραστές», οι οποίοι έρχονταν με ένα εκθαμβωτικό  βλέμμα του γόη, που έψαχνε να βρει τη λεία του, πουκάμισο και παντελονι υφασμάτινο στους 40 βαθμούς κελσίου.

ΦΩΤΟ: Αρχείο Το περιοδικό

Τα κυπριακά καμάκια ήταν πάντα πρόθυμα να ξεναγήσουν τις «ωραίες παρουσίες» στα πιο απόκρυφα σημεία του νησιού – και δεν μιλάμε για αρχαιολογικούς χώρους, αλλά για τα πιο hot spots της παραλίας. Αρχικά, οι τουρίστριες φαινόντουσαν διστακτικές, κάτι που φυσικά δεν τους εμπόδισε να καταβάλουν σφοδρές προσπάθειες με την χαρακτηριστική τους ατσαλένια αυτοπεποίθηση. Ο τρόπος τους, λίγο άγαρμπος, λίγο…«ήρθα, είδα, και την πήρα»! Αλλά, η αλήθεια ήταν απλά θέμα λεπτών, μία τουρίστρια, χωρίς συντροφιά, σίγουρα να «λυγίσει» μπροστά στον ρομαντισμό του κυπριακού γόη με το γεμάτο χαμόγελο και την τέλεια ατάκα: «Στην Κύπρο ήρθες για διακοπές, ή για να βρεις τον έρωτα;»

Απο την ταινία Ξυπόλητα Καμάκια (1982) με τους Μαρία Κώνστα, Σπύρο Ιωάννου, Κώστα Δημητρίου, Ανδρέα Μουσουλιώτη, Ηράκλη Γιωργαλλή, Σταύρο Λούρα, Χριστίνα Παπαμίχου, Κώστα Βήχα, Πέπη Σταυροπούλου, Ευτύχιος Πουλλαίδης, Βίλμα Τσακίρη, Βίνα Ασίλη, Ντίνος Ηλιόπουλος

Τα καμάκια της Κύπρου δεν έκαναν ποτέ λάθος. Το θέμα δεν ήταν μόνο να βρουν σύντροφο για τη νύχτα, αλλά να κάνουν το «καμάκι» τέχνη! Μια τέχνη που, αν και λιγάκι παλιομοδίτικη, παρέμεινε πάντα ένα αναπόσπαστο μέρος του καλοκαιριού στο νησί, την δεκαετία του ’80.

Και φτάνουμε στο ηλεκτρονικό καμάκι – Το απόλυτο σπορ της ψηφιακής εποχής, που αντί για λουλούδια και γλυκόλογα, το «παιχνίδι» γίνεται με emojis και GIFs. . Αντί για το κλασικό «Έρχεσαι συχνά εδώ;», έχουμε περάσει στο: «Γεια σου όμορφη, «Σε πέρασα για κάποια άλλη…αλλά ωραία είσαι κι εσύ; Με τι ασχολείσαι;» Είσαι παντρεμένη;». Και φυσικά, το πιο ρομαντικό ερώτημα των ημερών: «Αφού  διάβασες το μήνυμα γιατί δεν απάντάς;».

Στην εποχή που το «❤️» μπορεί να σημαίνει «Σε παντρεύομαι χθες» ή «Ευχαριστώ», το φλερτ μοιάζει με παιχνίδι παντομίμας. Όλοι προσπαθούν να μαντέψουν τι πραγματικά εννοεί ο άλλος. Κι αν σου στείλει κάποιος απρόσμενα ένα , εσύ πρέπει να αποφασίσεις αν είναι αστείο, αν κρύβει κάποιο βαθύ μήνυμα ή αν απλά πάτησε το λάθος emoji.

Η τεχνολογία μάς έδωσε την ευκαιρία να μιλάμε με όποιον θέλουμε, όπου κι αν βρίσκεται, αλλά παράλληλα μάς φόρτωσε με νέο λεξιλόγιο και στρατηγικές: «Ghosting», «Orbiting», «Soft-blocking», ουσιαστικά, λέξεις για να περιγράψουμε τρόπους να αποφεύγουμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάτι πάει στραβά, υπάρχει πάντα η επιλογή του block. Εξαιρετικά χρήσιμο, αν δεν θες να εξηγήσεις γιατί ξαφνικά χάθηκες!

Παρόλα αυτά, όσο κι αν γελάμε, το βασικό δεν αλλάζει: Ψάχνουμε να συνδεθούμε, ακόμα κι αν πρέπει να περάσουμε από τον λαβύρινθο των emojis και των stories. Γιατί στο τέλος της ημέρας, είτε με SMS, είτε με περιστέρι ταχυδρόμο, το φλερτ είναι το ίδιο – μια προσπάθεια να πεις «Σ’ αρέσω;» χωρίς να τρομάξεις τον άλλον. 😄

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *