• 23/01/2025

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Γνωστές που «έσπασαν» τη σιωπή τους

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σήμερα και η «φωνή» της γυναίκες επιβάλλεται να είναι πιο βροντερή από ποτέ!

Τρομακτική είναι η συνεχής αύξηση των περιστατικών της έμφυλης βίας κατά των γυναικών.

Δεκάδες είναι καθημερινά οι καταγγελίες γυναικών που έχουν πέσει θύμα ενός δυνάστη άντρα. Χρειάζεται θάρρος, δύναμη ψυχής και φυσικά αμέριστη συμπαράσταση για να μπορέσει μια γυναίκα να προχωρήσει σε «αποτίναξη» ώστε να φέρει τον τερματισμό. Πολλές είναι και οι επώνυμες γυναίκες που έχουν καταθέσει τις δικές τους συγκλονιστικές ιστορίες αποκαλύπτοντας πώς κατάφεραν να ξεφύγουν.

«Πήρε το κεφάλι μου και το κοπάνησε στο πάτωμα»
« Άρχισε να μου ρίχνει αρχικά μικρές σφαλιάρες και μετά μεγαλύτερες. Αφού μείναμε μαζί άρχισε να ψάχνει το κινητό μου και να βλέπει μηνύματα από παλιά μου σχέση όταν του απάντησα “το παρελθόν μου δεν σε αφορά” εκεί έφαγα το πρώτο μου χαστούκι. Ένα βράδυ καθόμασταν και βλέπαμε ταινία όταν χωρίς προφανή λόγο άρχισε να με κατηγορεί ότι φλερτάρω με έναν συνάδερφό μου. Όταν του είπα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει με κλείδωσε στο δωμάτιο, άρπαξε το κινητό μου και άρχισε να ψάχνει τα “πειστήρια” της παράλληλης σχέσης μου. Όταν δεν βρήκε κάτι, με ξεκλείδωσε από το δωμάτιο, συνέχισε να μου φωνάζει και να με βρίζει και εν τέλει πήρε το κεφάλι μου και το κοπάνησε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα αυτή εδώ τη φωτογραφία», είχε πει η Άννα Μαρία Βέλλη σε εκδήλωση για την κακοποίηση των γυναικών.

Ντόρα Μακρυγιάννη: «Έκανα ασφαλιστικά μέτρα όταν συνειδητοποίησα τι γινόταν»
«Έκανα ασφαλιστικά μέτρα όταν συνειδητοποίησα τι γινόταν. Όταν το βιώνεις, δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται, γι’ αυτό υπάρχει και η ψυχολογική βία, εκτός από τη σωματική. Συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό είναι εκτός των δυνατοτήτων μου και ότι δεν μπορώ να το ελέγξω, όμως μπορώ να το σταματήσω και να του δώσω να το καταλάβει, γιατί ήταν καθαρά ψυχολογικά τα αίτια του άλλου ανθρώπου. Η ζήλια δεν ήταν μόνο ζήλια, υπήρχαν ψυχολογικά θέματα. Όλοι μπορούν να ζηλέψουν, αλλά δεν φτάνεις σε αυτό το σημείο. Εκεί ξύπνησα, ζήτησα ασφαλιστικά μέτρα και απλά συνήλθα και κατάλαβα τι γίνεται, ότι δεν είναι δικό μου λάθος. Δυστυχώς, είναι κρίμα να συμβαίνει σε ευάλωτες ηλικίες», είχε δηλώσει η Ντόρα Μακρυγιάννη σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου, Χαμογέλα και πάλι.

Παυλίνα Βουλγαράκη: «Ήταν σωματική βία και σεξουαλική βία. Ήταν μία πολύ κακοποιητική σχέση»
«Ήταν σωματική βία και σεξουαλική βία. Ήταν μία πολύ κακοποιητική σχέση. Δεν ήταν ακριβώς σχέση, ήταν αυτό που θέλεις να φύγεις από τη σχέση και με το που το καταλάβει ο άλλος, δεν μπορείς να φύγεις. Ήταν η προσπάθειά μου να λήξω μια επαφή που δεν μου ταίριαξε και τελικά ο άλλος βγήκε… εγκληματίας. Με βοήθησε πάρα πολύ μια κολλητή μου φίλη, που κατάλαβε τι συνέβαινε. Είδε στο πρόσωπό μου κάποια σημάδια και στα χέρια, που δεν έβγαζαν νόημα. Κατάλαβε ότι με έχει χάσει από το περιβάλλον της κάποιες εβδομάδες. Κάπως τα κατάφερε και εντόπισε πού ήμουν εγώ με αυτόν τον τύπο και ήρθε και μας βρήκε. Τον χειρίστηκε με έναν τρόπο, ώστε να με αφήσει να φύγω, ότι “η κοπέλα χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, είναι επικίνδυνο πια αυτό που κάνεις, είσαι καλό παιδί”… Τον χειρίστηκε άψογα. Με το που βρήκα την πρόσβαση και την επαφή με τον έξω κόσμο, εξαφανίστηκα και δεν με ξαναείδε ποτέ», είχε πει σε συνέδριο για την κακοποίηση των γυναικών. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο gossip-tv η Παυλίνα Βουλγαράκη είχε πει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι προέκυψε ξαφνικά και δεν είχα ιδιαίτερα σημάδια. Με την εμπειρία μου ως γυναίκα ίσως ένα σημάδι να ήταν η τόσο μεγάλη κι υπερβολική επιμονή στο φλερτ, εννοώ παρά ήταν».

Τάμτα: «Είχα πέσει στο παρελθόν θύμα ψυχολογικής βίας μέσα σε σχέση μου. Έχω νιώσει το φόβο να θέλω να ξεφύγω από μια κατάσταση και να μην μπορώ»
«Είχα πέσει στο παρελθόν θύμα ψυχολογικής βίας μέσα σε σχέση μου. Έχω νιώσει το φόβο να θέλω να ξεφύγω από μια κατάσταση και να μην μπορώ. Καταλάβαινα ότι αυτή η σχέση δε μου ταίριαζε, ότι ήταν λάθος, αλλά επειδή ήμουν αρκετά μικρή χρειάστηκε να περάσει χρόνος ώστε να τα βρω με τον εαυτό μου και να συνειδητοποιήσω τι μου συνέβαινε. Μόλις το κατάλαβα, πάτησα γερά στα πόδια μου και πήρα τα μέτρα που χρειαζόταν να πάρω», είχε εξομολογηθεί η Τάμτα σε συνέντευξή της στο περιοδικό Hello.

Μάρω Λύτρα: «Πάντα μετά τη βία σου λέει ‘Συγγνώμη, σ’ αγαπάω, δεν το ήθελα’. Σου δείχνει αγάπη και αυτομάτως ξεχνάς αυτό που σου έκανε»
«Ένιωθα μόνο φόβο τίποτα άλλο. Νιώθεις τόσο άσχημα εκείνη τη στιγμή, που έχεις ανάγκη να σου πει κάποιος σ’ αγαπώ και να σε αγκαλιάσει. Και ο μόνος άνθρωπος που είναι εκεί γύρω σου είναι αυτός. Και αυτός πάντα μετά τη βία σου λέει ‘Συγγνώμη, σ’ αγαπάω, δεν το ήθελα’. Σου δείχνει αγάπη και αυτομάτως ξεχνάς αυτό που σου έκανε. Ηρεμείς και μετά τα ξεχνάς όλα. Και μένεις για αυτά τα τρία δευτερόλεπτα αγάπης που θα σου δώσει αυτός ο μ…ς. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγεις από μια τέτοια σχέση. Δεν είναι γιατί σου πέρασε το ξύλο ή νιώθεις ότι φταις εσύ. Πιστεύω ότι είναι σαν ένα μικρό παιδάκι που κάθεται στη γωνία και κλαίει και θέλει κάποιον να το αγκαλιάσει και να το φιλήσει και δεν είναι κανείς άλλος γύρω του να του δώσει αυτή την αγάπη. Και είναι αυτός ο άνθρωπος που ξαφνικά αλλάζει μορφή, αλλάζει», είχε δηλώσει η Μάρω Λύτρα σε εβδομαδιαίο περιοδικό.

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν έγκλημα»
«Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν έγκλημα», αναφέρει η Σοφία Πολυζωγοπούλου στην πρώτη της δήλωση μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της Απόστολο Λύτρα. Στη δήλωση μέσω του δικηγόρου της Θέμη Σοφού, η Σοφία Πολυζωγοπούλου είχε αναφέρει:

«Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, εκφράζω την παράκληση να μην επαναληφθεί καμία απολύτως αναφορά στο πρόσωπο της κόρης μου, άλλωστε οι όποιες αναφορές δεν δικαιολογούνται από την ανάγκη ενημέρωσης, η οποία πρέπει να εστιάζεται μόνον στη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και στην αξιόποινη πράξη που έχει τελεστεί εις βάρος μου και προξένησε αναμφίβολα και αποδεδειγμένα κίνδυνο για τη ζωή μου. Δεν μπορεί να έχει άλλο νόημα άλλωστε το γεγονός ότι από τα συνεχή πολλαπλά γρονθοκοπήματα στο πρόσωπό μου και το κεφάλι μου πνιγόμουν εκείνη την ώρα από το αίμα που κατάπινα, είχε σπάσει η μύτη μου και λιποθυμούσα.

Υπάρχουν πολλά περιστατικά που μόνον η ανάκριση κι η αστυνομική και δικαστική αρχή γνωρίζουν και τα οποία δεν επιθυμώ να δημοσιοποιήσω, σεβόμενη το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και για τη δική μου ασφάλεια.Το ότι σιωπώ δεν σημαίνει αδυναμία, είτε ότι κρύβομαι είτε ότι δεν είναι αναγκαία η ανάδειξη της αλήθειας, το ότι σιωπώ σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Δεν προέχει ο δημόσιος διάλογος περί του εάν ήταν αιτιολογημένη η προσωρινή κράτηση ή ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης. Αυτός ο διάλογος θα γίνει μόνον μέσα στη δικαστική αίθουσα». «Πληροφορήθηκα τη συγγνώμη του συζύγου μου και την αναγνώρισή του προς το πρόσωπό μου ως άξιας συζύγου και μητέρας, την οποία αντιλαμβάνομαι ως υστερόβουλη, καθώς η συμπεριφορά του μετά την πράξη και μέχρι σήμερα δεν εκδηλώνει ειλικρινή έκφραση μεταμέλειας. Ως μάχιμη δικηγόρος και ως θεσμικός συλλειτουργός της Δικαιοσύνης γνωρίζω πολύ καλά ότι ο μοναδικός τρόπος δικαίωσής μου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, την οποία υπηρετώ και σέβομαι. Ως εκ τούτου, για όλα τα ζητήματα που άπτονται της εν λόγω υπόθεσης απευθύνομαι στις αρμόδιες αρχές, με αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις.

Τέλος, νιώθω ευγνωμοσύνη για την αγάπη και την συμπαράσταση που έχω δεχθεί για αυτό που υπέστην και το οποίο κάποιοι το παρουσιάζουν ως «η κακιά η ώρα». Δεν είναι «η κακιά η ώρα» μια κακοποιητική συμπεριφορά. Δεν είναι «η κακιά η ώρα», είναι έγκλημα».

Πηγή: gossip-tv.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *