ΕΙΚΟΝΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ: Λευκωσία – Στο χωριό όπου οι κάτοικοι του «εξαφανίστηκαν»
Το Φιλάνι είναι οικισμός ο οποίος βρίσκεται στην διοικητική επικράτεια του χωριού Πολιτικό Λευκωσίας και είναι ερειπωμένος. Οι κάτοικοι του δεν το εγκατέλειψαν και δεν θα το έκαναν ποτέ, αφού το χωριό τους ήταν κτισμένο πάνω σε επιμήκη κορυφή η οποία αποτελούσε τις όχθες δύο παραποτάμων του Πεδιαίου οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν δημιουργήσει πανέμορφα τοπία τόσο δασικά όσο και αγροτικά. Οι κάτοικοι του «εξαφανίστηκαν» όταν στο χωριό ξέσπασε λοιμώδης ασθένεια η οποία μετατράπηκε σε επιδημία, αποδεκατίζοντας τους.
Κανείς δεν μπορεί κανένας να πει με σιγουριά πότε χτίστηκε το χωριό, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιών ενοίκων του Φιλανιού. Στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Φιλάνι, υπάρχει μικρός Ναός αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα….
Σύμφωνα με μαρτυρία του Θεόδωρου Ξενοφώντος, γύρω στο 1850-1900 το Φιλάνι είχε γύρω στους 20 μόνιμους κατοίκους αλλά και αρκετούς που προέρχονταν από τα χωριά Ακάκι, Άγιοι Τριμιθιάς και άλλα χωριά, για να βοηθήσουν στις διάφορες γεωργικές εργασίες. Μαζί με τους μόνιμους κατοίκους έμεναν και μοναχοί από την Ιερά Μονή Μαχαιρά, οι οποίοι ασχολούνταν και αυτοί με διάφορες γεωργικές εργασίες αφού ο Μαχαιράς διέθετε μεγάλη έκταση γης στο Φιλάνι.
Το «θανατικό»
Το «θανατικό του 1918» που επέφερε τον θάνατο σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε αρκετά χωριά της Κύπρου.
Μέσα από έντυπα της εποχής εκείνης, μαθαίνουμε ότι η «Ισπανική Γρίπη του 1918» έπληξε το διαμέρισμα της Καρπασίας, την Σολιά, την ορεινή Λευκωσίας και την Μεσαορία. Μεγάλος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στα χωριά Άσσια και Μαραθόβουνο της Μεσαορίας.
Το χωριό Φιλάνι της ορεινής Λευκωσίας, έμεινε στην ιστορία, ως το χωριό που ερημώθηκε μετά που πλήγηκε από «θανατικό» στις αρχές του 20ου αιώνα».
Κύρια φωτό: Cyprus as i saw it