ΕΙΚΟΝΕΣ / ΚΥΠΡΟΣ: Δημιούργησε μινιατούρα ένα ολόκληρο χωριό στην πλαγιά βουνού – Ο συγκινητικός λόγος της ιστορίας – «μυστήριο»
Βιβλία, ποιήματα, τραγούδια γράφτηκαν στην ιστορία αυτής της χώρας, για να μας θυμίζουν να μην ξεχνάμε την φρίκη του πολέμου το 1974. Όμως, ανάμεσα μας υπήρχε ένας άνθρωπος που η ταυτότητα του παραμένει άγνωστη, όπου με τα δύο του χέρια, κατασκεύαζε το χωριό που ανάγκασαν να εγκαταλείψει για να μείνουν χαραγμένες όλες οι μνήμες στο μυαλό του. Και αυτή η μνήμη δεν έσβησε…
Έφτιαξε ένα ολόκληρο χωριό-μινιατούρα με μικρά σπιτάκια, ακόμη και εκκλησία στην πλαγιά ενός βουνού ανάμεσα σε μια διαδρομή από το Πέρα Πεδί προς τον Αμίαντο (φεύγοντας από την κοινότητα και κατηφορίζοντας προς Μονιάτη, λίγο έξω από την κοινότητα του Πέρα Πεδιού), στην επαρχία Λεμεσού.
Ο φακός του Ρώμου Κοτσώνη και της ομάδας Cyprus From above, μας έδωσαν το έναυσμα να αναζητήσουμε την ιστορία πίσω από την κατασκευή του μικρού αυτού χωριού που εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο ακόμα και για τους ανθρώπους της περιοχής.
Το χωριό μινιατούρα έφτιαξε ένας ηλικιωμένος ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή. Απεβίωσε το 2018 και κατοικούσε ανάμεσα σ’ αυτά τα σπιτάκια. Με καταγωγή από την εγκλωβισμένη Λεύκα, φαίνεται ότι ο καημός και ο πόθος της επιστροφής τον έκαναν να δημιουργήσει αυτή την μικρογραφία μπροστά από το σπίτι που έμενε, έτσι ώστε να κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις των παιδικών και εφηβικών του χρόνων στο αγαπημένο του χωριό.
Η Λεύκα
Το χωριό Λεύκα είναι κτισμένο μεταξύ δυο ποταμών, του Σέτραχου στα ανατολικά και του Ξερού στα δυτικά, σε μέσο υψόμετρο 140Μ. Το τοπίο στην περιοχή είναι διαμελισμένο από τα ποτάμια δίκτυα των ποταμών αυτών. Πρόκειται για ένα μεγάλο μεικτό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, που αναφέρεται κι ως κωμόπολη, περί τα 52,5χμ. δυτικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας.
Το 1973 οι κάτοικοι της Λεύκας ζούσαν 4.544 (όλοι Τουρκοκύπριοι). Με βάση τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 1973, η Λεύκα ήταν ο όγδοος σε πληθυσμό οικισμός της επαρχίας της μετά την πόλη της Λευκωσίας, τον Στρόβολο, τον ‘Αγιο Δομέτιο, το Καϊμακλί, τη Μόρφου, την Παλλουριώτισσα και την Αγλαντζιά.
Κύρια φωτό: Όλγα Ιωάννου